Een derde overleden peuters Moldavië dood door geweld

Net als in Nederland is in Moldavië het slaan van kinderen verboden. Toch krijgt bijna de helft van de Moldavische kinderen tussen de twee en veertien jaar te maken met lichamelijke straffen. Vooral heel jonge kinderen hebben het slecht. Van de kinderen die sterven voor ze vijf jaar oud zijn, komt een derde te overlijden door mishandeling. Dat blijkt uit het rapport 'No place to hide' van de Nederlandse kinderrechtenorganisatie KidsRights.

Wereldwijd is één op de vier kinderen slachtoffer van zwaar lichamelijk geweld. Kinderen in Moldavië lopen extra risico door een combinatie van factoren, aldus Ellen Vroonhof van KidsRights. Amoede is er één van. Het aan Roemenië grenzende Moldavië is het armste land van Europa. Vaders of moeders zoeken werk in het buitenland, met als gevolg dat zo'n 21 procent van de kinderen in de praktijk opgroeit in een eenoudergezin. Ook alcoholmisbruik draagt ertoe bij dat kinderen te maken hebben met een onveilige omgeving.

Vroonhof: "Bovendien is er een cultuur waarin fysiek straffen wordt gezien als een acceptabele manier van terechtwijzen." Ze ziet wel een contradictie. "Als je mensen vraagt of het nodig is je kind te slaan, zeggen ze heel vaak nee. Maar ze doen het wel." Volgens haar ontbreekt het veel Moldaviërs aan kennis over andere manieren van opvoeden. En omdat slaan toch als een gewone manier van straffen wordt beschouwd, vallen ze daar op terug. "En als kinderen zelf geslagen zijn, helpt dat niet mee aan de manier waarop zij hun kinderen dan weer opvoeden."

Van overheidswege wordt de laatste jaren wel gewerkt aan bewustwording, maar de middelen zijn beperkt.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden