Een derde kind? In Vietnam krijg je daar een boete voor

Een vrouw met haar kinderen op een scooter, in het centrum van Hanoi. Beeld Hollandse Hoogte
Een vrouw met haar kinderen op een scooter, in het centrum van Hanoi.Beeld Hollandse Hoogte

Vietnamezen die meer dan twee kinderen krijgen, worden nu nog gestraft. Maar de bevolking vergrijst.

Ate Hoekstra

De meisjes van Truong Thu Huong en haar man Hoang Anh stuiteren door de woonkamer. Lachend rennen ze door het kleine huis op de tweede verdieping van een oud pand in Hanoi. Gia, anderhalf jaar oud, struikelt en valt hard. Ze geeft geen kik en komt met een glimlach weer overeind. De driejarige Thao werpt af en toe een blik op de tv, om zich dan weer te richten op haar speelgoed.

Truong (26) kijkt lachend naar de kinderen. Zielsgelukkig is ze met haar kroost. Eigenlijk zou de apotheker ook best nog een derde kind willen. Maar met Vietnams huidige tweekindbeleid zou dat op haar werk tot een sanctie leiden. "Al ik een derde kind krijg, zou ik voor straf twee jaar lang geen bonus ontvangen", vertelt Truong.

Al meer dan vijftig jaar hanteert Vietnam een tweekindbeleid. Het einde daarvan lijkt echter nabij. Het land vergrijst in rap tempo en zal volgens de Wereldbank in 2040 drie keer meer 65-plussers hebben dan nu. Om die vergrijzing te lijf te gaan, verklaarde het ministerie van gezondheid begin dit jaar dat ouders zelf moeten kunnen bepalen hoeveel kinderen zij krijgen en dat het tijd wordt de wet af te schaffen.

Geen promotie

De wet, die minder streng wordt gehandhaafd dan het vroegere éénkindbeleid in buurland China, heeft vooral gevolgen voor de vele Vietnamezen die bij de overheid of bij staatsbedrijven werken. Wie de wet overtreedt, kan een langgekoesterde promotie wel vergeten of wordt op staande voet ontslagen. Voor de meer dan vier miljoen leden van de al decennia regerende Communistische Partij betekent de geboorte van meer dan twee kinderen vaak het einde van het partijlidmaatschap en van daaraan gekoppelde privileges.

Truong werkt sinds vijf jaar bij een staatsziekenhuis. Het is een contract voor het leven, maar wie zich niet aan de geboorteregel houdt komt in de problemen, vertelt ze. "Op mijn werk zijn er al heel wat mensen gestraft omdat ze een derde kind kregen. Ze houden dan twee jaar lang je bonus in, die je normaal iedere maand naast je basissalaris ontvangt. Een collega van mij werd per ongeluk zwanger van een derde kind. Nu moet ze het doen met een klein basissalaris."

Het beleid werd in de jaren zestig ingevoerd, de tijd dat Vietnam nog diep in de armoede zat en was verwikkeld in een bittere burgeroorlog. Met name op het platteland groeide de bevolking snel, wat volgens de machthebbers het land in nog grotere armoede zou storten. Propaganda en sancties werden ingezet om de regels te handhaven.

(Tekst gaat verder onder de afbeelding)

Truong Thu Huong en haar man Hoang Anh met hun dochters. Beeld Ate Hoekstra
Truong Thu Huong en haar man Hoang Anh met hun dochters.Beeld Ate Hoekstra

Tegenwoordig is Vietnam één van de snelst groeiende economieën ter wereld. Wil het die groei vasthouden en ook in de toekomst voldoende arbeidskrachten hebben, dan moeten er meer kinderen komen, zegt de overheid. Sinds het jaar 2000 daalde het aantal geboortes onder Vietnamezen met meer dan 25 procent.

Zittend in een café in een drukke straat van Hanoi zegt Nguyen Mai Lien blij te zijn met het voornemen. De moeder van twee zonen werkt voor een internationale organisatie en voelt geen druk van het beleid. Maar, zegt ze, bijna al haar vrienden hebben niet meer dan twee kinderen en ze hoort ze over straffen. "Een vriend van mij werd ontslagen toen hij een derde kind kreeg. En er zijn organisaties die bij een derde kind geen zwangerschapsverlof geven."

De afschaffing van het tweekindbeleid zou bovendien tot een betere balans tussen jongens en meisjes kunnen leiden. Tegenover elke 100 Vietnamese meisjes staan momenteel 112 jongens, doordat ouders bij meisjes eerder voor abortus kiezen. "Meisjes worden nu vaak om hun geslacht gediscrimineerd", weet Nguyen. "Maar ik hoop dat mensen die nu al twee zoons hebben, straks een derde kind nemen en dat het dan een meisje is."

4 op de 10 zwangerschappen eindigt in abortus

Vietnam is één van de landen waar het vaakst abortus wordt gepleegd.

Dokters van het Centraal Verloskundig Hospitaal in Hanoi zeiden drie jaar geleden dat veertig procent van de zwangerschappen eindigt in een abortus.

Abortussen zijn legaal in Vietnam en worden om verschillende redenen toegepast. Veel Vietnamezen geven de voorkeur aan een zoon omdat die de familienaam in stand zal houden en laten een foetus weghalen als ze ontdekken dat ze zwanger zijn van een meisje, ook al verbiedt de wet dat om die reden tot een ingreep wordt overgegaan.

Het aantal abortussen is daarnaast hoog door een gebrek aan seksuele voorlichting en een beperkte kennis over voorbehoedsmiddelen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden