Analyse

Een degelijk en afgewogen akkoord voor de 'gewone' Nederlander

VVD, CDA, D66 en ChristenUnie lopen over van begrip voor mensen die menen dat de overheid er niet voor hen is. Beeld ANP
VVD, CDA, D66 en ChristenUnie lopen over van begrip voor mensen die menen dat de overheid er niet voor hen is.Beeld ANP

Voor het eerst sinds decennia treedt een kabinet aan dat niet vooral gaat bezuinigen. Rutte III gaat investeren. En de onvrede in Nederland bestrijden.

De bezorgde Nederlander staat in het gisteren gepresenteerde regeerakkoord centraal. VVD, CDA, D66 en ChristenUnie lopen over van begrip voor mensen die menen dat de overheid er niet voor hen is.

Kennelijk behoren deze mensen in de analyse van de nieuwe coalitie tot de groepen met een middeninkomen. Deze mensen, met een inkomen tussen dertig en een kleine zeventigduizend euro, staan centraal in de gemaakte beleidsafspraken.

"De gewone, normale Nederlander gaat er nu echt op vooruit", was de openingszin van beoogd premier Mark Rutte bij de presentatie van het regeerakkoord in de Tweede Kamer. Zijn CDA-collega Sybrand van Haersma Buma omschreef het regeerakkoord als het antwoord op de verkiezingsuitslag van 15 maart. "Die verkiezingen gingen over de zorgen van gewone Nederlanders. Die zorgen staan centraal", aldus Buma.

De inleiding van het regeerakkoord is volledig gewijd aan pogingen begrip voor de boosheid in de samenleving te tonen. "Politiek moet gaan over Nederland én Nederlanders, minder over cijfers en Den Haag. Dat is wat mensen vragen. Nederland moet niet alleen vooruit gaan in statistieken, Nederlanders moeten dat ook zelf ervaren", zo schrijven de partijen in de inleiding van het regeerakkoord.

Ambities van D66 en ChristenUnie

Voor Alexander Pechtold en Gert-Jan Segers was het belangrijker eerst en vooral te benadrukken hoeveel punten van respectievelijk D66 en ChristenUnie uiteindelijk het regeerakkoord haalden. "De ambities en de kernwaarden van D66 spatten van het regeerakkoord af", aldus Pechtold. Volgens Segers is het 'heel goed merkbaar dat de ChristenUnie aan tafel zat'.

En inderdaad. Het regeerakkoord, dat als motto 'Vertrouwen in de toekomst' meekreeg, is een degelijk en afgewogen werkstuk geworden. Degelijk door de veelomvattendheid van het aangekondigde beleidspakket en afgewogen in de zin dat alle vier de partijen in die maatregelen goed aan bod komen. De ChristenUnie zal blij zijn met de één miljard euro extra die aan allerlei aan kinderen gerelateerde regelingen wordt besteed. D66 kan er op wijzen dat er aanzienlijk wordt geïnvesteerd in onderwijs en beide partijen hebben VVD en CDA zover gekregen dat het klimaatbeleid veel serieuzer genomen gaat worden.

CDA en VVD kunnen bogen op een degelijk begrotingsbeleid, een hervorming van het belastingstelsel met daaraan gekoppeld een per saldo behoorlijke lastenverlichting. Bovendien heeft Buma de andere partijen kunnen verleiden tot meer aandacht voor identiteit en burgerschap.

Uitgeven en investeren

Het derde kabinet-Rutte wordt het eerste kabinet sinds de jaren zeventig van de vorige eeuw dat gaat werken op basis van een regeerakkoord dat bezuinigen nu eens niet centraal heeft staan. Sterker, voor het eerst in heel lange tijd zullen aan het einde van de kabinetsperiode de collectieve uitgaven gestegen zijn. Met 7,9 miljard euro. En voor het eerst laten de overheidsfinanciën per saldo aan het einde van de kabinetsperiode een 'slechter' beeld zien dan het geval zou zijn zonder dat regeerakkoord. Slechter staat tussen aanhalingstekens, omdat het Centraal Planbureau voorspelt dat er in 2021 nog altijd een overschot zal zijn op de overheidsbegroting van 0,5 procent (iets minder dan 4 miljard euro). Zonder regeerakkoord zou dat overschot rond 3,4 procent (ruim 27 miljard euro) uitkomen.

Het derde kabinet-Rutte wordt een kabinet dat weer van uitgeven en investeren weet. Met dank aan de voorgangers in Rutte II, die er in krap vijf jaar in slaagden een volledig uit het lood geslagen begroting op orde te brengen. Aan het nieuwe kabinet de taak de negatieve gevolgen daarvan en de daardoor toegenomen boosheid te adresseren.

Lees ook: Vier harkstijve mannen duwen een wankel akkoord de wereld in

Lees meer over het beoogde nieuwe kabinet in ons dossier.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden