'Een deel van de oplossing'

interview | Marco Florijn van Platform Opnieuw Thuis ijvert voor doorstroming uit azc's

Het lijkt zo simpel: huizen bouwen voor vluchtelingen met een verblijfsstatus. Amsterdam gaat 500 tijdelijke woningen neerzetten om zijn achterstand met de huisvesting van asielzoekers in te lopen.

Is bouwen dan de oplossing?

"Het is op dit moment een deel van de oplossing", zegt Marco Florijn, ambassadeur van het Platform Opnieuw Thuis, dat gemeenten en corporaties helpt bij de huisvesting van zogeheten statushouders. "Zo'n grootschalig bouwplan helpt enorm. Maar dat geldt ook voor het particuliere initiatief in Rotterdam, waar stichting De Verre Bergen huizen opkoopt die langer dan een jaar leegstaan, om die te verhuren aan Syrische gezinnen en hen te helpen met taal, integratie, opleiding en begeleiding naar werk."

"Ook in Limburg kopen de provincie en gemeenten huizen op om er vluchtelingen te laten wonen. Dat zou misschien ook in delen van Groningen kunnen. Maar in Den Haag is hergebruik van kantoren juist weer populair. En de regio Eindhoven bouwt 800 woningen voor alle mensen met urgentie, dus niet alleen vluchtelingen."

"Wat Amsterdam doet is wel heel interessant. Door voor vijf à tien jaar te bouwen en een verbinding te leggen met bedrijven en andere bewoners zorg je niet alleen voor huisvesting, maar doe je ook aan gebiedsontwikkeling. In Nijmegen hebben we dat ook gezien, met de huisvesting van jongens uit Eritrea in een voormalig studentencomplex."

Tijdelijk bouwen dus?

"In Eelde is de kerkelijke organisatie Inlia bezig met het inrichten van een tijdelijk dorpje voor 150 mensen die uiteindelijk een woning in die Groningse regio toegewezen zullen krijgen. De units zijn later ook bruikbaar voor ouderenhuisvesting. We gaan ervan uit dat de stroom asielzoekers nog even aanhoudt, maar we weten niet hoelang. Daarom hebben het Centraal orgaan opvang asielzoekers en de Rijksbouwmeester een prijsvraag uitgeschreven voor flexibele bouw. Je daagt daarmee de markt uit om mee te doen, niet alleen door azc's te bouwen, maar doorstroming op gang te brengen, want er zitten daar nog 16.000 mensen die er niet in horen omdat ze al een verblijfsvergunning hebben."

Hoe helpt uw Platform?

"We proberen knelpunten in de regelgeving op te lossen. Zo is in zes grote azc's een brt-straat - dat staat voor basisregistratie personen - waar we het papierwerk snel op orde brengen zodat de gemeente die een asielzoeker moet huisvesten zich niet druk hoeft te maken over administratieve hobbels. En we proberen via een tussenvoorziening verdringing tegen te gaan, zoals in Eelde. Gemeenten wachten nu vaak met het toewijzen van een eengezinswoning tot een gezin is overgekomen, maar je kunt ook vier alleenstaanden tijdelijk in zo'n woning plaatsen. Of een leegstaande school verbouwen tot een tijdelijke woonvorm voor maximaal twee jaar.

"Daarvoor is subsidie beschikbaar, maar er zijn slechts 171 aanvragen gedaan voor deze regeling, terwijl we ruimte hebben voor 10.000. Gemeenten vinden het te ingewikkeld, dus daar kijken we nu naar. Maar Haarlem is er in geslaagd zijn achterstand in te lopen door van die regeling gebruik te maken."

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden