Beeld Trouw

CommentaarPrivacy

Een debat over privacy is nodig

De digitalisering van de samenleving is anno 2019 zo vanzelfsprekend, dat leven zonder computers voor grote groepen mensen moeilijk voorstelbaar is. Smartphone, computer of tablet stellen ons prima in staat volledig deel te nemen aan de samenleving. Eigenlijk kunnen alleen ouderen zich hierover nog verwonderen, vooral omdat ze weten hoe ‘het vroeger was’. Toen je nog gewoon een treinkaartje kocht aan een loket, de krant nog niet was te downloaden en het bancair- of giro­verkeer vooral op papier geschiedde. Nu wordt geld binnen een paar seconden overgemaakt, van de ene kant van de wereld naar de andere.

Om al deze moderne diensten soepel te laten verlopen, is het voor bedrijven en instellingen noodzakelijk persoonsgegevens van klanten te verzamelen. Dan gaat het in principe om privacygevoelige gegevens, bijvoorbeeld naam, woonplaats maar ook een nummer van de bankrekening. Maar daar staat veel gemak tegenover, voor beide partijen.

Toch is het lang niet altijd gelijk oversteken. De verleiding is groot om meer gegevens te verzamelen dan nodig is voor een goede dienstverlening. Dat kan vrij straffeloos, omdat gebruikers zich vaak nauwelijks druk maken over hun privacy, zo gewend zijn ze geraakt aan het gemak van de digitale samenleving. Bij het installeren van een app verdiept slechts een enkeling zich in de gebruiks- of privacyvoorwaarden daarvan. Om daar uiteindelijk toch maar gewoon mee in te stemmen.

Bedrijven en instellingen moeten dus keer op keer een goede balans zien te vinden tussen privacy en de noodzaak om klanten te vragen daar iets van in te leveren. Daarbij moeten zij zich ook bewust zijn van hun machtspositie, zeker als hun producten en diensten volledig zijn gedigitaliseerd. Als individu heb je dan helemaal niets meer te kiezen, wat een beklemmende gedachte is.

Bedenkelijk is het ook als bedrijven of instellingen anonimiteit zeggen te bieden, maar daar in de praktijk een potje van maken. Juist omdat privacy bij weinigen écht leeft, is het belangrijk dat iemand als Michiel Jonker daar een punt van maakt. Zo is hij kritisch over de anonieme OV-chipknip, de AH-bonuskaart, de afvalpas van de gemeente of de wijze waarop winkels je dwingen om uitsluitend met pinpas te betalen. Jonker, die desnoods rechtszaken voert om zijn gelijk te krijgen, legt daarbij de lat soms hoger dan de toezichthouder Autoriteit Persoonsgegevens. Daar is niet mis mee. Mensen als Jonker zijn juist noodzakelijk om grenzen scherp te krijgen. Juist omdat privacy ons allen aangaat, is een scherp debat noodzaak.

Het commentaar is de mening van Trouw, verwoord door leden van de hoofdredactie en senior redacteuren.

Lees ook:

Leven zonder data achter te laten? Dat betekent offers brengen

Michiel Jonker maakt er zijn dagtaak van te strijden voor zijn én uw privacy. ‘Nu verleiden ze ons met kortingen in ruil voor data. Maar wanneer gaat verleiden over in dwang?’

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden