Een debat over de overeenkomsten in plaats van de verschillen

Debateren over de overeenkomsten tijdens VOTE! in Den Bosch Beeld Niels Vinck
Debateren over de overeenkomsten tijdens VOTE! in Den BoschBeeld Niels Vinck

Kijken of er allianties gesmeed kunnen worden, dat was afgelopen zondag de insteek van het debat VOTE! in 's-Hertogenbosch. Deze keer ging een debat niet over de verschillen, maar over de overeenkomsten tussen partijen.

Mandy den Engelsman

Dat de studiebeurs moet worden hervormd zijn de meeste partijen met elkaar eens, alleen wel op verschillende manieren. Niels van den Berge (GroenLinks) pleit voor een verlaging van het collegegeld en een verhoging van de aanvullende beurs. Die aanvullende beurs moet dan een gift worden. "De student moet niet meer afhankelijk van zijn of haar ouders zijn", vult Klaas Dijkhoff aan (VVD).

Jasper van Dijk (SP) vindt dat het woningtekort niet nodig zou moeten zijn. "Dat kantoorpanden leegstaan is bizar. Wij vinden daarom dat we verplichtingen moeten stellen naar bedrijven. Wanneer de panden niet binnen een bepaalde periode worden verhuurd, moeten ze worden omgebouwd naar woningen", De PvdA, GroenLinks en D66 sluiten zich hier bij aan. "Het is eigenlijk heel gek dat we dat nu niet van bedrijven kunnen vragen", aldus Michiel Servaes (PvdA).

Eén toeschouwer deed zijn beklag over de woningmarkt en het feit dat hij tussen wal en schip valt. "Ik moet particulier huren, omdat ik teveel geld verdien voor een sociale huurwoning. Van datzelfde geld zou ik ook een huis kunnen kopen, maar dan heb ik het proleem dat de banken niet akkoord gaan, omdat ik geen vast contract heb." De politici vermeden alle zes een directe reactie op dit probleem. De economische crisis werd meteen aangehaald als boosdoener, in plaats van een oplossing noemen

In vergelijking met voorgaande debatten is de stropdas een opvallende afwezige. Alleen Dave Ensberg (CDA) staat in pak en stropdas, de rest van de mannen houdt het bij een spijkerbroek met overhemd.

Na alle televisiedebatten vond Van den Berge het debat van zondag absoluut een toevoeging. "De invalshoek maakte het verschil, het ging over waar we als partijen met elkaar eens waren, in plaats waar we elkaar van elkaar verschillen. De interactie met het publiek is ook leuk. Ik verwacht van de jongeren die aanwezig waren dat ze de inhoud verder verspreiden."

undefined

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden