Politiek

Een debat met de formatie in gedachten

Regeringspartijen VVD en PvdA bedankten elkaar uitgebreid voor de stabiele samenwerking van de afgelopen jaren. Beeld ANP
Regeringspartijen VVD en PvdA bedankten elkaar uitgebreid voor de stabiele samenwerking van de afgelopen jaren.Beeld ANP

Halverwege de middag steekt Halbe Zijlstra twee duimen omhoog richting Alexander Pechtold. De D66-leider heeft net bij de VVD-fractievoorzitter aangedrongen op een oplossing voor de lastige positie van circa één miljoen zzp'ers in het land.

"We kunnen heel erg tegenover elkaar blijven staan als oppositie en coalitie, maar volgens mij moeten we samenwerken", aldus Pechtold. Zonder omhaal zegt Zijlstra via het kabinet toe dat er vooralsnog geen boetes opgelegd zullen worden. De VVD'er steekt zijn duimen de lucht in en straalt.

Die gemoedelijke, inhoudelijke en oplossingsgerichte sfeer typeerde de eerste dag van de laatste Algemene Beschouwingen onder Rutte-II, waarop alleen de Kamerfracties aan het woord kwamen. De gevoelstemperatuur lag beduidend hoger dan de voorgaande, killere jaren. Daarin werd nog voor aanvang van het debat een motie van wantrouwen tegen het kabinet ingediend, werd gevraagd de Koran van de tafel van de Kamervoorzitter te verwijderen en vingen partijen elkaar vooral vliegen af.

Samen zoeken naar oplossingen
Nu zochten VVD en D66 samen naar een oplossing voor de zzp-problematiek. De PvdA beloofde D66 om te kijken of zij iets kon doen aan een voorgenomen bezuiniging van 200 miljoen euro op onderwijs. De VVD zegde de ChristenUnie toe uit te zoeken of het mogelijk is financiering te staken uit landen waar Nederland zelf vanwege de mensenrechten geen geld in wil steken. Daarnaast bedankten regeringspartijen VVD en PvdA elkaar uitgebreid voor de stabiele samenwerking van de afgelopen jaren.

Dat deze middenpartijen, uit coalitie én oppositie, zich uitgerekend bij de laatste beschouwingen voor de verkiezingen van maart zo mild en welwillend opstellen, mag bijzonder heten. De fractievoorzitters hadden het debat, dat altijd op veel media-aandacht kan rekenen, ook kunnen aangrijpen om zich te profileren op de eigen standpunten en de ideeën van andere partijen als rampzalig af te doen.

In tijden van maatschappelijk onbehagen over de staat van Nederland voelden vooral de centrumpartijen daar niet voor. "We moeten juist de verbindende krachten versterken", zei PvdA-leider Diederik Samsom. "We moeten samenwerken", zei GroenLinks-voorman Jesse Klaver. Eerder deze maand riepen Samsom en Pechtold hun collega's ook al op om meer samen op te trekken.

Op elkaar aangwezen
Daarbij speelt mee dat deze partijleiders weten dat de kans groot is dat zij na de verkiezingen op elkaar zijn aangewezen. Het kabinet zal uit minstens vier partijen moeten bestaan om ook in de Eerste Kamer op een comfortabele meerderheid te kunnen rekenen. De huidige coalitiepartijen VVD en PvdA kwamen daar de afgelopen jaren zetels tekort, met noodgedwongen akkoorden met de oppositie tot gevolg.

In die coöperatieve sfeer vormden de SP en PVV de belangrijkste dissonanten. SP-leider Emile Roemer pleitte voor een nationaal zorgfonds en het afschaffen van het eigen risico in de zorg. Hij adresseerde daarmee een thema waar ook PvdA, D66 en GroenLinks het belang van inzien en over in gesprek wilden. De SP'er zette zichzelf echter buitenspel door geen details of doorberekening te overleggen en uitgestoken handen af te slaan.

Roemers opstelling leidde tot frustratie bij andere fractievoorzitters. "Zullen wij nou eens gewoon niet zeggen dat het sociaal of asociaal is, maar ons richten op het probleem?", zei Pechtold. "Dit zijn serieuze voorstellen en wij zijn serieuze politici", vervolgde Samsom. "Dan moeten we daar ook op een serieuze manier over kunnen praten. Ga kiezers niet misleiden met praatjes voor de vaak."

Ook PVV-leider Geert Wilders zonderde zich, zoals gebruikelijk, af. Hij stelde voor Turkse Nederlanders die zich schuldig maken aan vernielingen of bedreigingen het land uit te zetten. Om Wilders verder op afstand te zetten, vroeg Pechtold opnieuw aan Zijlstra of hij de PVV als toekomstige regeringspartner wilde uitsluiten. De VVD'er achtte samenwerking met 'een stelletje weglopers (...) bijna onmogelijk'. En zo sorteerden de partijen ingebed tussen de flanken verder voor op de formatie van komend voorjaar.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden