Een dansende May schetst een zonnige toekomst op het partijcongres

De Briste premier Theresa May maakt een swingende entree op het partijcongres.Beeld EPA

Theresa May houdt vast aan haar brexitplan en roept de Conservatieve Partij op tot eenheid. Wat kan ze ook anders?

Haar opkomst zal niemand snel ­vergeten. Nadat ineens de klanken van Abba’s ‘Dancing Queen’ uit de speakers klonken, kwam premier Theresa May dansend het podium op. Of nou ja, dansend, ze bewoog zich ietwat houterig voort. Zoals we haar eerder dit jaar ook in Afrika een ­poging tot dansen zagen ondernemen. Maar ze brak het ijs onmiddellijk, de zaal omarmde Mays manier om de draak met ­zichzelf te steken. De menselijke May, met humor, dat is iets wat de buitenwereld zelden te zien krijgt.

En hoewel er bij het partijcongres een verdeelde zaal tegenover haar zat, sneed ze in haar speech juist onderwerpen aan waar alle Conservatieven het over eens zijn. Haar ferme op­treden na de zenuwgasaanval op de Russische vader en dochter Skripal in Salisbury bijvoorbeeld. 

Ook richtte ze haar pijlen voort­durend op Labour-leider Jeremy Corbyn. Want of je nu achter Boris Johnsons harde brexit-retoriek aanloopt of dat je het liefst een zo zacht mogelijke brexit wil, over een ding zijn de leden van de Conservatieve Partij het roerend eens: Corbyns opmars moet worden gestuit. “Als je ziet wat Corbyn in zijn partij aanricht, is het zaak om ervoor te zorgen dat hij nooit aan de macht komt, want dan zal hij hetzelfde in het land aanrichten”, zei May. Luid applaus volgde. 

Over de brexit zei May weinig ­verrassende dingen. Ze kon ook niet anders. Deze speech was bedoeld om haar eigen partij wat tot bedaren te brengen en niet het moment voor een nieuwe handreiking aan Brussel. Het woord Chequers, verwijzend naar haar ­buitenverblijf waar ze haar brexit-plan overeenkwam met haar ministers, kwam niet eens in de speech voor. May weet dat de term veel emoties oproept. Niet in de laatste plaats omdat Boris Johnson het dinsdag nog maar eens letterlijk naar de prullenbak verwees: chuck Chequers

Blonde luis in de pels

“We moeten ons verenigen”, zei May, verwijzend naar de grote blonde luis in haar pels. “We moeten onze zenuwen in bedwang houden. Als we dat doen zal het ons lukken om een goede deal te krijgen.” Ze dreigde dat wanneer ze haar brexit-deal niet door het Britse parlement krijgt door alle weerstand in haar eigen partij, de kans groot is dat er een nieuw referendum komt. “Dat is pas ondemocratisch”, zei ze. En daarmee doelde ze op Johnsons opmerking dat Mays brexit-voorstel niet is waar brexiteers voor hebben gestemd en dus niet democratisch is.

Zwaaiend en glunderend verliet de premier het toneel, arm in arm met haar echtgenoot Philip. Ze had zichzelf overtroffen. “En nu moet het afgelopen zijn met dat gesodemieter van Boris Johnson. We hebben een geweldige premier, ze liet zich van haar beste kant zien”, zegt partijlid Susie Walker uit Yorkshire na afloop. “Ze moet nu bewijzen dat ze een goede brexit-deal kan binnenslepen.” 

Lees ook:

Theresa May weigert een politieke dood te sterven

De partij is nerveus, weet allesbehalve hoe het verder moet met de brexit. Maar het is niet de eerste keer dat het May tegenzit. Ze overleefde al zo vaak een crisis.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden