Een dag lang rondkijken bij visvriendelijke waterwerken

Duizenden stuwen, sluizen en gemalen: vissen moeten in Nederland aardig wat hindernissen nemen om fatsoenlijk te migreren. Op de internationale vismigratiedag, zaterdag, is te zien hoe door heel het land obstakels visvriendelijk zijn gemaakt.

Nederland telt meer dan tienduizend waterwerken waar vissen niet veilig langs kunnen. Daarvan staan er 2600 op een lijst om te worden aangepakt, 500 zijn inmiddels al verbeterd.

Neem gemaal Stroink, bij Blokzijl. Dat is een belangrijke doorgang voor de volwassen paling die van de Weerribben richting zee wil zwemmen, om te paaien. Dat kan door een speciale pomp die de vis niet beschadigt. Overigens zijn nog niet alle problemen opgelost. Jonge paling, die vanuit zee richting de Weerribben wil zwemmen kan daar niet komen, omdat het water alleen richting IJsselmeer wordt gepompt.

Niet alleen paling, maar ook zalm, zeeforel, zeeprik en andere vissoorten moeten migreren om te overleven. Op de vismigratiedag geven kenners informatie over verschillende vissoorten.

Niels Brevé, van Sportvisserij Nederland coördineert de open dag. Hij vindt het belangrijk dat meer mensen weten wat er onder water gebeurt. "Vissen worden gewoon vermalen. Omdat je het niet ziet, is er weinig protest. Als het zou gaan om ganzen die massaal in windmolens vliegen, zou er meer bezwaar zijn."

Zestien locaties zijn zaterdag open voor publiek. In Drenthe is bijvoorbeeld het effect zichtbaar van een visvriendelijke sluis bij Delfzijl. Als het water aan beide kanten gelijk staat, blijft de sluis op een kier. Dankzij deze maatregel, kan de rivierprik de route vinden naar de Drentse Aa. Bij Roden en Deurze is een fietstocht uitgezet langs een aantal vistrappen, die zijn aangelegd naast bijvoorbeeld stuwen of dammen. Via de omweg met 'traptreden' kunnen vissen in kleine stapjes omhoog zwemmen. In Rotterdam is speciaal voor de open dag een wandeling uitgezet door het Kralingse bos. Daar zijn visvriendelijke vistrappen en een waterval te zien. Bij een gemaal in Den Haag wordt de waterstand aan de zeekant verhoogd, zodat jonge paling naar zoet water kan trekken.

www.fishmigrationday.eu Voor een overzicht van locaties die meedoen aan de vismigratiedag

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden