Een dag in juli

Djokovic mopperde en tierde en riep de goden aan, Nibali schokschouderde over een stof opwaaiende kasseienstrook, en Efklidis Tsakalotos zat gescheiden van de rest in een Brusselse vergaderzaal. De wind duwde de restwarmte van een hittegolf langzaam weg.

In Athene, zeiden sommigen, bleven pinautomaten op zwart. Gianis Varoufakis dronk met zijn vrouw en een paar vrienden een glas bier in een café.

In Lüneburg hoorde een 94-jarige drieënhalf jaar celstraf tegen zich eisen.

De zevende juli.

Tsakalotos, op zijn eerste dag als Griekse minister van financiën, was met lege handen gekomen. Hij droeg een pak van lichtblauwe slappe katoen en eronder een open hemd. Na de man met het T-shirt en de opstaande kraag met ingenaaide rode bies was hij de tweede Griek die de Brusselse dresscode doorbrak. De 'conforme pak- en dasbrigade' schreef ik gisteren met licht dédain, maar een Berlijnse vriendin tikte me op de vingers.

Het uniforme pak met de stropdas is een kledingvorm die beschaving uitdrukt en gelijkwaardigheid en respect voor de ander. Ze gebruikte het woord Gewand - kleed. Ze bewonderde de pakken van Dijsselbloem. Als vrouw. zei ze, wist ze hoe moeilijk het was om zo'n gelijkheid uitdrukkende kledingvorm te vinden.

Varoufakis daarentegen ademde met zijn kleding rebellie, een zich niet willen voegen, en weinig achting voor de anderen. Hij bracht alleen maar een Griekse vorm van machismo in, zei ze afkeurend, met zijn motor en zijn laarzen. Die grote gespierde Griek contrasteerde enorm met Schäuble. En waar waren eigenlijk de vrouwen van Syriza?

Zulke zaken zei ze. We dronken er wijn bij.

Ook Tsakalotos had gisteren iets comfortabels aangetrokken, en ik bedacht dat Dijsselbloem waarschijnlijk thuis ook liever jeans en T-shirts droeg. De handdruk tussen hem en de Griekse minister van financiën liep dit keer goed af, en er werd vriendelijk bij gelachen. In de gulp van Tsakalotos zat een vouw, alsof hij verkeerd was dichtgeknoopt.

Er kwamen foto's waarop Tsakalotos in zijn eentje te zien was in de vergaderzaal, achter het bordje Hellas, terwijl de rest van de ministers een stuk verderop samenzweerderig een groep vormde rond Wolfgang Schäuble en zijn rolstoel. Op sommige gezichten stond, voor wie dat zo wilde zien, een zelfvoldaan lachje. De nieuweling intussen was een buitengeslotene; in zijn kreukelpak keek hij nog onwennig en wat verlegen de camera in.

Een kreukelpak met lege zakken.

Dat pak, die lege zakken, de lege handen, het had iets van een demonstratie.

Djokovic won in de vijfde set. Nibali eindigde in de kopgroep. De officier van justitie in Lüneburg klaagde in zijn slotpleidooi het eigen justitieapparaat aan, dat in de jaren zeventig had verzuimd deze intussen 94-jarige verdachte verder te vervolgen. Duitse zelfkritiek.

De zevende juli.

In de avond zijn er nieuwe foto's uit Brussel. De regeringsleiders zijn bijeen. Het Duitse Bundespresseamt verspreidt een foto waarop te zien is dat Merkel Tsipras thee heeft ingeschonken.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden