Een dag feestelijk uit de kast

Tijdens de grootste gay parade ter wereld, op de Avenida Paulista in São Paulo, konden Braziliaanse homoseksuelen gisteren even de vijandschap vergeten die ze de rest van het jaar ontmoeten.

door Stijntje Blankendaal

De katholieke kerk in Brazilië, de protestantse kerken, de conservatieve rijke middenklasse en macho's van alle gezindten, allemaal geven ze publiekelijk uiting aan hun homohaat.

Vorig jaar werden 158 homoseksuelen vermoord. De meeste moorden vonden in het economisch ontwikkelde en moderne São Paulo plaats en in het conservatieve, arme noordoosten van Brazilië. Renaldo Pereira Damião, één van de organisatoren van de Gay Parade: ,,In Brazilië, ik ben daar zelf een voorbeeld van, hebben homoseksuelen jarenlang in de kast geleefd. Nu we naar buiten treden, brengt dat een conservatieve tegenbeweging met zich mee.''

Hoewel onder president Luíz Inácio Lula da Silva een 'antihomofobie' campagne is gestart, is er op het gebied van wetgeving in Brazilië, wat betreft homohuwelijk, recht op adoptie en gemeenschappelijke verzekeringen, nog vrijwel niets bereikt.

Integendeel, conservatieve politici zoals Severino Cavalcanti, de pas verkozen voorzitter van het Parlement, willen bijvoorbeeld het kussen tussen acteurs van dezelfde sekse op televisie verbieden. Damião: ,,Met de verkiezing van president Lula hebben we twee stappen vooruit gedaan, maar vijf achteruit met de verkiezing van Severino Cavalcanti.''

De parade begon dan ook met een publiekelijke uitjouwing van Cavalcanti en de zijnen. Damião hoopt dat de parade ondanks het feestelijke karakter zal leiden tot 'opvoeden van de samenleving': ,,We zijn aan het vechten voor onze rechten.'' Maar aan veel Brazilianen zal die kant van de gay parade voorbij gaan: naast hun vooroordelen hebben die nu eenmaal ook een voorliefde voor feesten.

Dus kunnen ze genieten van een gay parade waarin travestieten meerijden. Net zoals ze ook plezier hebben tijdens het gewone carnaval, wanneer er ook dingen toegestaan zijn, zoals blote borsten, die anders absoluut taboe zijn.

,,Het goede van de parade is dat mensen zien dat we met velen zijn, dat het niet om iets futiels gaat'', zegt drag queen Raio Laser (32). Tijdens zijn werk als visagist noemt hij zichzelf Alex Salomão. Hij heeft lange haren en heeft zijn gezicht geëpileerd, maar laat zijn baard meestal staan 'om de mensen minder te shockeren'.

,,De parade is een moment van bevrijding, dat je kunt spelen en schreeuwen in het openbaar, je hebt de ruimte op dat uur, maar daarna is alles weer zoals het was.''

Voor hem betekent het dat 's nachts alles mogelijk is, maar overdag niet: ,,Dan kus je niet op straat, noch loop je hand in hand. Dat is opgelegd door de samenleving. Dat respecteer ik. Mensen hebben hier nu eenmaal niet het idee dat een homoseksueel een gezin kan stichten.''

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden