Een corrigerende tik moet kunnen in Rusland

Beeld Thinkstock

Huiselijk geweld is een groot probleem in Rusland. Er lag een strenge wet, maar die wordt deels teruggedraaid. Om de traditionele familiewaarden te beschermen.

Een corrigerende tik moet toch kunnen. Met dat argument verdedigt de Russische parlementariër Jelena Mizoelina haar wetsvoorstel dat in eerste lezing is goed gekeurd door de Doema. Concreet betekent dat, dat niet al het huiselijk geweld in Rusland strafbaar wordt gesteld.

De conservatieve parlementariër die ook homopropaganda verbood, vindt het onzin dat onder de huidige wetgeving mensen twee jaar de cel in kunnen draaien voor een tik. Houdt het huiselijk geweld aan of zijn de verwondingen zo ernstig dat er een dokter aan te pas moet komen, dan blijft dat wel degelijk strafbaar.

Mizoelina's aanpassingen zijn er volgens haar enkel op gericht de Russische traditie in ere te houden. "In Rusland is de relatie tussen ouder en kind gebaseerd op de autoriteit van de vader en moeder. Wetten daaromtrent moeten die familietraditie ondersteunen."

Essentieel recht

Neem nou de moeder die haar kind een tik gaf omdat hij porno keek, schrijft Mizoelina op haar website. De school zag dat het kind geslagen was en diende een klacht in. De vrouw moest een hoge boete betalen. Het voorbeeld toont volgens de parlementariër dat 'ouders niet meer het recht hebben om de eigen opvoedmethode te kiezen.'

Mizoelina weet zich gesteund door de orthodoxe kerk die meent dat "mits liefdevol uitgevoerd, een lichamelijke straf een essentieel recht is van ouders, gegeven door God."

Maar activisten die zich inzetten voor vrouwenrechten reageren woedend op de nieuwste aanpassing. Ze zijn vooral bang dat de slachtoffers - meestal vrouwen en kinderen - nog minder snel aangifte doen. Dat terwijl volgens ruwe schattingen 40 procent van alle misdaad thuis plaatsvindt. Per dag zouden zo'n 36.000 vrouwen worden mishandeld door hun man, en per jaar 26.000 kinderen geslagen door hun ouders. De aangiftebereidheid was al niet groot, maar er was hoop, zeggen de activisten.

Traditionele waarden

Zeker omdat president Poetin deze zomer een handtekening zette onder een wet die al het huiselijk geweld strafbaar stelde. Het was een overwinning voor maatschappelijke organisaties die daar jarenlang voor gevochten hadden. Dat betekende concreet dat het slachtoffer niet meer zelf de aanklacht hoefde te formuleren, het bewijs moest verzamelen en zelf getuige moest oproepen. Die taken werden overgenomen door de daartoe bevoegde instanties.

Niemand weet precies wat de aanpassing van Mizoelina concreet betekent voor slachtoffers van huiselijk geweld. Het is vaag geformuleerd. Olga Joerkova van Sisters, een centrum dat strijdt tegen seksueel geweld, maakt zich zorgen. "Vrouwen zijn al niet snel geneigd aangifte te doen, de wijziging zal dat alleen maar versterken", zei ze tegen de Russische krant Novaja Gazeta.

De wetswijziging past volgens de activisten in de trend om traditionele waarden weer te promoten. Vrouwenrechtenactivist Alijona Popova tegen de Britse krant The Guardian: "In onze samenleving is het heel normaal dat eenmaal getrouwd, mannen beslissingen nemen voor hun vrouwen. Als een man je slaat, is het omdat ie het recht heeft, is de gedachte." Of zoals een bekend Russisch gezegde luidt: pas als hij je slaat, houdt hij van je.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden