OpinieCoronavirus

Een coronacrisis lijkt aanstaande, denk nu al aan hulp voor kleine bedrijven

Een crisis lijkt aanstaande door het coronavirus, denk nu al aan hulp voor kleine bedrijven, schrijft Raymond Gradus, hoogleraar bestuur en economie aan de VU.

Houd op over het WopkeWiebesfonds. Dat fonds voor grootschalige investeringen zou gevoed moeten worden met overschotten op de overheidsbegroting. Scheidend werkgeversvoorman Hans de Boer zou graag uit dit fonds een luchthaven op zee betalen. Ook de junior­leden van de Raad voor de Leefomgeving en Infrastructuur Sybren Bosch en Ingrid Odegard deden een duit in het zakje door te pleiten voor overheidsinvesteringen in duurzaamheid (Trouw, 27 februari).

In december schatte het CPB de economische groei in Nederland nog op 1,3 procent en het overschot op de begroting op 0,8 procent van het bruto binnenlands product. Inmiddels is duidelijk dat de economische groei door de coronacrisis, ook in Nederland, aanzienlijk zal vertragen en dat we in onze handen mogen knijpen als dit jaar de overheidsbegroting zal sluiten. Ook het Internationaal Monetair Fonds wordt steeds somberder. Zelfs als het virus snel wordt ingeperkt, waar het niet naar uitziet, zijn er aanzienlijke gevolgen voor de wereldeconomie en China, zo stelt IMF-directeur Georgieva.

Natuurlijk, de economische gevolgen van de coronacrisis zijn op dit moment nog niet te voorspellen. Veel zal afhangen van wat de komende weken of maanden gebeurt en of een wereldwijde epidemie is te voorkomen. Toch zijn de eerste signalen van de economische gevolgen van de uitbraak in China en Noord-Italië onheilspellend.

In Chinese gebieden getroffen door het virus staat de lokale economie stil en komen er signalen dat vooral kleine ondernemers omvallen. Sinds afgelopen weekend blijven in Milaan en ­Venetië winkels, bars en restaurants vrijwel leeg en worden evenementen en boekingen geannuleerd. Volgens de voorzitter van de vereniging van Milanese hoteleigenaren kost dit de alleen al de hotelbranche in Milaan drie miljoen euro per dag.

Vooral de paniek, mede aangewakkerd door sociale media, leidt tot vraaguitval ook in detailhandel en horeca.

Sinds het afgelopen weekend blijven de winkels, bars en restaurants in Milaan vrijwel leeg.Beeld AFP

Overheden denken na hoe hier mee om te gaan. Fiscale en monetaire stimulering, een probaat middel tijdens de crisis die in 2008 begon, zal weinig helpen. Opvallend is het dat Hongkong ­iedere volwassen bewoner een cheque van omgerekend 1180 euro geeft in de hoop dat dit geld wordt uitgegeven in deze ook door onlusten geplaagde stad. Terecht wordt betwijfeld of deze actie werkt. Eerdere ervaringen, ook in Hongkong, met zogenaamd ‘helikoptergeld’ laten zien dat dit geld achter de hand wordt gehouden of in het buitenland uitgegeven.

Wat dan wel? Cruciaal is overheidsinformatie om paniek te voorkomen. Terecht stelt minister Bruins dat we bij de feiten moeten blijven. Ook de Nederlandse media lijken zich dat te realiseren. Zo sloot een nieuwssite het bericht over de eerste coronabesmetting in Nederland af met puntsgewijze informatie die ook door het RIVM wordt gegeven. Het belang hiervan mag niet onderschat worden.

Afgaande op de recente uitlatingen van zijn minister van buitenlandse zaken probeert Italië de coronacrisis te bagatelliseren, zich realiserend welke economische schade deze paniek veroorzaakt. Cafés gaan inmiddels ’s avonds weer open in Milaan en ook de Dom is er weer te bezichtigen.

De economische crisis die ons waarschijnlijk te wachten staat, heeft meer weg van een grote natuurramp, zij het op grotere schaal. Omdat vooral het midden- en kleinbedrijf getroffen lijkt te worden, is het zinvol nu reeds na te denken over zachte leningen aan ondernemingen in detailhandel, hotelbranche en horeca. Ook maatregelen om het toerisme en reisverkeer weer op peil te krijgen passen daarin, en ondersteuning met medische zorg en voedsel zullen in verspreidingsgebieden noodzakelijk zijn. Gelukkig bevat het Nederlandse budget daarvoor ruimte. 

Lees ook:

Let erop hoe vaak je aan je gezicht friemelt en andere tips om besmetting te voorkomen

De corona-epidemie raakt sinds donderdag ook Nederland en het aantal besmetting lijkt toe te nemen. Wat moet u wel en niet doen? Zeven vragen. 

Met een beetje virusangst is niks mis

Onrust vanwege een virus slaat al snel om in paniek. Hoe kan de overheid de burgers rustig houden, zonder hen in de val van relativering te laten trappen? De weg van het gezonde verstand staat vol beren.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden