Een copieus slobbermaal

Het viel een lezeres op dat er zoveel kroos op de sloten ligt, terwijl het water toch schoner is dan vroeger. Zeker is het water schoner geworden sinds 1975, toen het werd verboden alles maar ongezuiverd in de sloot te lozen. Toch bevatten de meeste wateren zoveel uitgespoelde bestrijdings-middelen, kunst- en drijfmest, dat van de 300 duizend kilometer aan sloten in Nederland er maar weinig schoon genoemd kunnen worden.

Ook in woonwijken zijn wateren rijk aan voedingsstoffen. Vandaar dat er vaak rood kroos op drijft. Dat is eigenlijk een kroosváren, die uit Verweggistan is ingevoerd en in onze vervuilde en zelden bevriezende wateren goed gedijt. Maar verwar kroosvaren niet met kroos; het is er geen familie van.

De familie eendenkroos bestaat uit verschillende soorten, waarvan dwergkroos de algemeenste is. Hoewel dat kroos van een copieus voedselaanbod houdt, is het geen alarmerende indicator van vervuiling. Onder een laagje kroos kan zich een waterleven afspelen waar David Attenborough een spectaculaire natuurfilm over zou kunnen maken.

Maar als kroos in een dikke laag een groot wateroppervlak afsluit, dringen er geen lucht en licht meer door en kunnen onderwaterwezens doodgaan. Hun verrotting soupeert dan de laatste zuurstof op.

Kroos is er gemakkelijk uit te scheppen, maar dat is dweilen met de kraan open, want hoe klein één kroosplantje ook is, maar weinig planten vermenigvuldigen zich zo rap. Zoals laatst in deze krant stond, kan kroos daarom een prima kweekplant zijn voor veevoer.

Nog sneller dan anders plant kroos zich voort als de zon schijnt en het niet hard waait. Vooral ondiepe wateren kunnen dan helemaal groen worden. Dat is wat er deze warme nazomer en herfst gebeurt. De eenden slobberen er lekker van.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden