Een competitie zonder drie musketiers

WAGENINGEN - Ze vormden een veelbesproken en veelbeschreven trio. Soms, na groot succes, werden ze zelfs in lyrische zinnen als helden bezongen. De vergelijking met de drie musketiers is meer dan eens gemaakt. Drie broers, een begrip in korfbal en zelfs daarbuiten. En dat laatste wil wat zeggen.

Fred Troost

Afgelopen voorjaar nog waren ze alledrie genomineerd voor de titel 'Korfballer van het jaar', samen met nog twee andere spelers. Stumperds een beetje, die anderen, want tegen het driemanschap waren ze kansloos. Erik, de oudste, won de titel. André, de middelste, had in 1999 al eens de trofee gewonnen. Alleen Leon, de jongste, was nog nooit de nummer één van een korfbaljaar, maar dat zal nog wel komen. Dat weet iedere korfbalkenner heel zeker.

Ze zetten alledrie hun eerste korfbalstapjes op het veld van PKC, waar ook hun ouders speelden. Ze vierden er grote triomfen: kampioenschappen, Europa Cup-successen. Het Papendrechtse groen en wit leek hen op het lijf gedrukt. Voorgoed.

Ze waren indringend aanwezig bij PKC, twee in het ene vak en één in het andere. Drie veeleisende karakters, zo ondervonden de vakgenoten. Die moesten in een dienende functie spelen. Alle ballen op een Simons, dat was zo ongeveer de conditie van hun optreden. Een eis die, zeker gezien hun inbreng in het resultaat, overigens ook logica was. Zeker wanneer PKC successen boekte.

Zodra die uitbleven, sloeg de afgunst toe. Menigmaal was een Simons middelpunt van een conflict binnen het team, de selectie, de club. Ze waren veeleisend en dat is lastig. Bovendien zijn het geen van drieën rationele types. Integendeel, de emotie krijgt alle kans hen sturing te geven. Dat leverde nogal eens een waarschuwing, een gele of rode kaart en een schorsing op. Zo waren ze bij herhaling onderwerp van kleine en grote schandalen in de club, somtijds geliefd, dan weer verguisd. Waarbij de stand op de ranglijst diende als populariteitspoll.

Verankerd in Papendrecht, vergroeid met PKC, ingekleurd met groen en wit, hoe zou het ooit anders denkbaar kunnen zijn? Dat was toch zeker een verbintenis voor het leven? Niet dus.

Eerst kondigde Erik aan PKC te verlaten en naar DVO in Bennekom te gaan. Naar Bennekom? Wat kon de 29-jarige daar nu te zoeken hebben? Een liefde, gingen de verhalen. Een uitdaging, verklaarde de oudste Simons zelf.

Amper bekomen van de opwinding over deze nooit gedachte stap maakte de club een tweede schok mee. Nu liet Leon weten het seizoen 2001-2002 voor een andere club uit te komen. Hij koos voor Blauw Wit, een stap van de zaal- naar de veldkampioen.

,,Ik had het de laatste anderhalf jaar bij PKC steeds minder naar mijn zin, maar ik durfde de overstap niet te maken'', verklaarde hij in een interview in het Nederlands Korfbalblad. ,,Ik maakte mezelf wijs dat ik vastzat aan PKC, terwijl ik met steeds minder plezier trainde. Om een beter en completer speler te worden en om het plezier weer terug te krijgen moest ik vertrekken.''

Zo viel het trio uiteen. En zo begon afgelopen weekend een competitie met drie Simonsen in drie verschillende teams. Blijver André boekte met PKC een benauwde zege bij KVS. Hij was de enige winnaar. DVO en Blauw Wit, de nieuwe clubs van zijn broers, verloren.

Erik Simons zag hoe zijn nieuwe club DVO bij Die Haghe onderuitging. Hij moest nog een schorsing uitzitten na een akkevietje vorig jaar toen hij in gramschap een grensrechter tussen de rozenstruiken op het PKC-veld parkeerde. Hij werd vier wedstrijden geschorst.

Leon beleefde een martelgang toen zijn team, gedoodverfd als nieuwe kampioen nog voor er één wedstrijd was gespeeld, bij Vada verloor (18-14). Blauw Wit speelde slecht en Leon Simons paste zich daar volledig bij aan. Waar hij bij PKC altijd een 'Van Vossen-mentaliteit' etaleerde, daar was hij gisteren een karakterloos volger van zijn tegenstander. Simons bewoog zich traag, schoot onzuiver, was geen vakleider en liep op klungelige wijze tegen een strafworp op. Zo word je natuurlijk nooit korfballer van het jaar.

Ach, het zal nog wel goed komen. Talent verloochent zich niet. Maar of het verbreken van de familiale binding binnen PKC-verband de drie musketiers dezelfde zeges zal brengen als de successen die zo gewoon waren, is vooralsnog een open vraag.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden