Weblog

Een college economie: Obama in Pueblo (Colorado)

Op de Colorado State Fair komen vooral blanken af. En daar komt de zwarte Democratische presidentskandidaat Barack Obama weer op af. Want velen van hen moet hij nog overtuigen.

Het stadspark van Pueblo (Colorado) ligt er prachtig bij. Zo mooi vind je ze verder alleen in Groot-Brittannië . Nog maar te zwijgen over de historische schoonheid langs de rivier, of Pueblo bij kaarslicht. Helaas, helaas – het is allemaal schone schijn. De inwoners van Pueblo zijn arm. Meer dan in de rest van Amerika leven in Pueblo gezinnen en individuen onder de armoedegrens.

De malaise weerhoudt de sheriff en het stadsbestuur er niet van, de criminaliteit in de stad ook virtueel aan te pakken. De sterke arm maakt grif gebruik van nieuwe media. Openstaande bonnen of voortvluchtige zedendelinquenten staan met naam, toenaam en politiefoto op een overzichtelijke site.

Armoede en criminaliteit vragen om beleid en Pueblo heeft dat heel Romeins opgelost: geef het volk spelen. Elk jaar is er de Colorado State Fair. En daar komen, volgens eigen statistieken, vooral blanke inwoners op af. De demografie van de jaarmarkt verraadt een belangrijk argument waarom Obama deze week naar Colorado kwam.

Die komst was “enorm groot nieuws”, verzekert Amy Matthew van The Pueblo Chieftain, de plaatselijke krant. Ook onder de bezoekers van de Fair – in meerderheid vrouwen van 25 tot 44 jaar. Nog altijd de achterban van Hilary Clinton. Op naar Pueblo dus. Net als voor hem Bill Clinton (twee keer), Michael Dukakis, John Kerry en Al Gore.

Eenmaal aangekomen oogt de Democraat ontspannen, met opgestroopte mouwen in een stralende zon. Fris en zonnig was zijn speech allerminst, want die ging over de economische situatie in Amerika. Het uitstel van betaling dat de bank Lehman Brothers had aangevraagd, bleek de ideale opmaat voor een college economie. Veertienduizend toehoorders konden daarbij aanwezig zijn, meer aanhangers stonden buiten de Colorado State Fairgrounds Grandstand Arena.

Obama stelde de gelukkigen een retorische vraag: wat weet McCain nu van de economie? He-le-maal niets! Dat had ook McCain zelf toegegeven en dat was nog niets veranderd, verzekerde de Democraat in Democratisch Pueblo. “McCain beweerde vanochtend nog, dat er niks mis is met de Amerikaanse economie. Die economie, beweert hij, is sterk”, ging hij verder.

Dan, na een dramatische pauze: “Senator McCain: over welke economie heeft u het hier? Een sterke economie, dat is de mogelijkheid om je rekeningen te betalen, na een arbeidzaam leven met pensioen te gaan, aan het eind van de dag een dak boven je hoofd te hebben of de mogelijkheid je kinderen onderwijs te laten volgen om zo hun Amerikaanse droom te kunnen verwezenlijken. Dát bepaalt hoe sterk de economie is.”

En wie dat allemaal wil, moge duidelijk zijn, moet 4 november op Obama stemmen. De duizenden aanhangers klappen en juichen. “Over vijftig dagen kunt u kiezen voor de toekomst van Pueblo, die van Colorado en die van Amerika. Want daarover gaan deze verkiezingen.”

Die boodschap ging er volgens Amy Matthew, journaliste van The Pueblo Chieftain in als koek. “Ik ben geen economisch redacteur, maar ik zie in mijn stad wel veel huizen te koop staan. De financiële crisis heeft ook in Pueblo sporen na gelaten.”

Wie is volgens Amy de beste kandidaat om haar stadsgenoten er weer bovenop te helpen? “Geen”, schrijft ze cynisch, “ik vind dat je politici niet kan vertrouwen als het gaat om financiële problemen – zelfs niet de kandidaten die je steunt.” Volgens Amy is er veel, heel veel misgegaan op de huizenmarkt. “Iedereen is verantwoordelijk”, voegt ze daaraan toe, “ook een deel van de huizeneigenaren zelf.” Een boodschap die ze noch McCain, noch Obama heeft horen verspreiden.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden