Een cirkel rond de pedofiel

Moeten pedofielen hun rechten inleveren? Dat was zaterdag de vraag aan de lezers. Reacties kwamen onder andere van een vrijwilliger die veroordeelde pedoseksuelen begeleidt.

Rechten zijn begrensd
De pedofielenvereniging Martijn verwarde vrijheid van meningsuiting met het uitwisselen van 'tips & trics' voor illegale praktijken. De vrijheid van meningsuiting en het recht van vereniging vinden hun begrenzing daar waar andere mensen worden beschadigd: het verheerlijken van seks met minderjarigen richt schade aan, ook als de pedofiel in kwestie dat niet bedoelt.

Pedofielen hoeven dus niet hun rechten in te leveren, ze moeten alleen de grenzen daarvan erkennen. We dulden toch ook geen vereniging van kleptomanen (met een verenigingsbijeenkomst in de Bijenkorf), een pyromanenclub (met in het clubblad 'de top 10 van de mooiste branden' en in een kader 'the making of...') of een vereniging van notoire belastingontduikers (met een jaarlijkse verkiezing van de meest succesvolle belastingontduiker en workshops met gouden tips)?

Albert Klok Kiel-Windeweer

Begeleiding helpt
Sinds enige tijd ben ik vrijwilliger van Cosa, dat staat voor 'cirkels voor ondersteuning, samenwerking en aanspreekbaarheid', een kring van mensen die probeert te voorkomen dat veroordeelde ex-zedendelinquenten nieuwe slachtoffers maken. Deze cirkels komen uit Canada en Groot-Brittannië. We werken vanuit de reclassering en vormen een kring van vier tot zes vrijwilligers die frequent met de ex-gedetineerde vergadert en hem begeleidt. Uit onderzoek blijkt dat de recidive dan minimaal wordt. De rechter kan aanbevelen dat de betrokkene na zijn straf mee moet doen in een Cosa-cirkel. Voor ons is het een uitdaging om zo iemand het gewone leven te leren en te zorgen dat hij (meestal een hij) niet terugvalt.

Het zoeken van een woning en werk, vrienden maken, leren discussiëren - daar hebben we een voorbeeldrol in.

Wat betreft de vraag van Wilma Kieskamp is mijn antwoord: nee, pedofielen hoeven hun vrijheid niet in te leveren. Vergelijk het met een kleptomaan, alcoholist of andere verslaafde. We kunnen niet alles uitbannen. Als degene die wij begeleiden inzicht krijgt in zijn delict, en hier mee om weet te gaan, is er al veel gewonnen.

E. van Staaveren Koog a.d. Zaan

Bescherming kind voorop
Ik ben er voor dat pedofielen met naam en toenaam bekend worden gemaakt. Dat stelt ouders in staat hun kinderen te beschermen. Het is niet de bedoeling pedofielen in een isolement te drijven. Ook zij zouden moeten leren openlijk uit te komen voor hun geaardheid. De ouders zouden begrip moeten kunnen tonen in plaats van woede. Ook hierbij staat de bescherming van het kind voorop. Het isolement van pedofielen komt omdat zij weten dat wat zij willen absoluut niet mogelijk is. Ja, kinderen vinden aandacht fijn. Maar het seksuele aspect van dit contact is schadelijk. Ik ben 'ervaringsdeskundige' na zes jaar misbruik. Mijn leven zou anders, gelukkiger, zijn verlopen als mijn ouders hadden geweten dat hij een pedofiel was.

H. Jes Bergen, N-H

Geen rechten, geen vrijheden
Pedofielen mogen geen rechten hebben en zeker geen vrijheden krijgen om hun duistere praktijken ten uitvoer te brengen. Men dient ten enenmale van kinderen af te blijven. Als pedofielen een eigen vereniging (Martijn) op kunnen richten om hun slachtoffertjes via internet op de digitale snelweg te zoeken is de maat vol. Waarom verzuimt men in dit ooit zo mooie landje altijd de misstanden in de kiem te smoren? Criminelen en aanverwante personen mogen geen clubs oprichten. Punt uit.

Willem Vizee Tiel

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden