Een circus, en Rotterdam smult ervan

rotterdam – Volwassen mannen in bolletjestruien en met gele petjes op vullen al in ochtenduren de treinen naar Rotterdam. Mannen als Joop Bon (49) uit Noordwijk, die op de deelnemerslijst zijn favorieten omcirkelt. Proloog voor Cancellara, eindzege Contador, voorspelt Bon. Gesink op het podium, hopelijk.

Ze zijn met enkele honderdduizenden naar de havenstad gekomen en zoeken de beste plek langs het parcours voor Le Grand Départ. Complete gezinnen met kleine kinderen en koelboxen. De eerste liefhebbers klappen om half negen ’s morgens hun stoeltjes uit, een kleine acht uur voordat de eerste renner vertrekt. Ze zitten op de eerste rij. De start van de Tour de France, zo dicht bij huis. Daar moet je bij zijn.

Rotterdam is in de ban van het wielrennen. De reclamekaravaan, die de grootste prullaria het publiek in slingert, wordt enthousiast onthaald. Het is een circus, en de stad smult ervan. Het regenachtige weer deert bijna niemand. Begin vorige week werd nog rekening gehouden met tropische temperaturen. De genomen voorzorgsmaatregelen, zoals het gratis uitdelen van water, blijken overbodig.

Op een terras vlakbij de start- en finishplek staat oud-burgemeester van Rotterdam Ivo Opstelten. Hij was het die al in 2002 zijn zinnen zette op het binnenhalen van de Tourstart. Opstelten heeft een gelukzalige glimlach.

Het stadsbestuur beseft al te goed hoe groot en belangrijk dit evenement is. Natuurlijk is er enige overlast, zegt Opsteltens opvolger Ahmed Aboutaleb haast verontschuldigend. „We sluiten een belangrijk deel van de stad meerdere dagen hermetisch af. Dat is ingrijpend.” De marktkooplui op het Afrikaanderplein klagen dat de zaterdagmarkt om ’veiligheidsredenen’ is verplaatst naar zondag. Ze vrezen omzetdaling.

Tegenover de pijn staat de internationale aandacht voor Rotterdam. De Tourstart wordt in 180 landen uitgezonden. „Bedenk eens wat voor reclame dit is voor de stad”, zegt Aboutaleb. „Met dit soort meerdaagse evenementen wil Rotterdam zijn geld verdienen. Hier zijn wij goed in.”

Dat kan zo zijn, zeggen bewoners langs de Dordtselaan ’op Zuid’, de Tour mag niet ten koste gaan van alles. Even dreigde de Tourorganisatie oranje slingers weg te halen. Ze mochten uiteindelijk blijven hangen. En dat is maar goed ook, zegt een van de bewoners. „Anders was er in heel Rotterdam geen punaise meer te koop. Die zouden allemaal op de weg liggen.”

De Tour de France is voor deze mensen een paar dagen te gast in een voetbalstad. Laat dat duidelijk zijn.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden