De vraag van Wilma

Een carrièreswitch is: zoeken en opnieuw ontdekken

null Beeld Maartje Geels
Beeld Maartje Geels

Naar aanleiding van het bericht dat topvrouw Merel van Vroonhoven haar baan bij de Autoriteit Financiële Markten verruilt voor een klas in het speciaal onderwijs, vraagt Wilma van Meteren zich af hoe het is met uw werkgeluk, droomt u van iets anders? Voor de lezers is iets willen betekenen reden om het roer drastisch om te gooien. Maar de stap is niet altijd makkelijk.

Gelukkig zijn

Als lerares Frans speur ik voor mijn klaslokaal al jaren naar leuke, wijze spreuken en affiches. Van gevels maak ik foto’s en affiches haal ik stiekem van hun plek. Helaas delen de leerlingen mijn passie voor het Frans niet op dezelfde manier en ik merkte dat ik daar verdrietig van werd. Tot mijn blik viel op een spreuk van Voltaire, die een stuk muur in het lokaal sierde: j’ai décidé d’être heureux parce que c’est bon pour la santé. Gelukkig zijn, dat wil ik! En nuttig zijn, iets betekenen, want dat maakt gelukkig! En toen kwam mijn Pabo-diploma uit 1998 in beeld. Per 1 augustus ga ik door het leven als juf Wilma, bij groep vier.
Wilma Kramer (59), Egmond aan Zee

Ik ben een maker

Ik ben eind jaren 50 geboren. Na mijn studie aan de Bibliotheekacademie waren er niet genoeg banen, als gevolg van de crisis in de jaren tachtig. Op mijn 31ste had ik mijn eerste betaalde baan in de techniek, na omscholing. Toen ik 45 was, werd ik ontslagen. Daarna had ik meerdere baantjes , voor korte tijd. Heb ook zelf opleidingen geregeld en ben niet-uitkeringsgerechtigd. Nu ben ik op zoek naar werk in de techniek, want ik ben een maker. Sinds 2016 heb ik 150 keer gesolliciteerd. Mijn werkgeluk is nog niet compleet.
Annemieke Klein Hesselink, Aalten

Avontuur

Jaren heb ik gewerkt in de accountancy, in mijn laatste functie als teamleider. Ik vernam dat het werk mij geen voldoening meer gaf en heb een loopbaancoachtraject gevolgd. Dingen vielen op hun plek: ik wist wat mijn drijfveren zijn, maar had niet de mogelijkheid om deze in te zetten. Inmiddels heb ik als coach netwerkgesprekken gevoerd, gastlessen gegeven en was ik jongerencoach. Een leuke tijd waarin ik veel heb geleerd. Wat ik wil zeggen: het is een avontuur om opnieuw te ontdekken waar ik energie van krijg, maar het kost inspanning om dit door te zetten.
Otto Schutte, Bovensmilde

Van ziekenhuis naar gevangenis

Via vrijwilligerswerk bij Exodus ben ik in de ‘gevangeniswereld’ beland. Tegelijkertijd begon ik voor mezelf als trainingsacteur. Wat een ontdekkingen: ik kan (veel) meer dan voor hartpatiënten zorgen! Mijn carrière speelde zich tot dan af in ziekenhuizen. Ik ging er onbewust vanuit dat ik geen kant meer op kon. Heerlijk dat je jezelf met werk- en levenservaring steeds opnieuw kunt ontwikkelen en andere ‘werelden’ kunt ontdekken.
Hennie van Amerongen, Leeuwarden

Hart volgen

Na 33 jaar boer te zijn geweest, de 15de generatie in onze familie, ontstond de drang om iets wezenlijks voor de wereld en de mensen te betekenen. Mijn brein had veel argumenten om het niet te doen maar mijn hart zei: volgen en doen! Samen met mijn vrouw begon ik tien jaar geleden een boeddhistisch retraitecentrum.

Als Zen- en Hartleraar kan ik, met behulp van meditatie en natuur, de mensen helpen weer in verbinding te zijn/komen met zichzelf. Mijn droom/hart volgen is soms heel hard werken en niks tekort komen. Het is de meest vervullende fase in mijn leven. Ik ben nu 66 jaar en hoop dit nog minstens tien jaar te doen.
Wim Heusinkveld, Exloërveen

Wilma van Meteren is vervangt Monic Slingerland die elk weekend een vraag stelt ze aan de lezers, op woensdag verschijnt een selectie van de antwoorden. Lees hier ons hele dossier.

Lees ook:

Bent u blij met uw werk of droomt u van een carrièreswitch?

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden