’Een cake bakken is moeilijker dan een explosief maken’

Op internet staan handleidingen om met simpele ingrediënten explosieven te maken.

Thuis met simpele ingrediënten explosieven maken is populair onder jongeren. Op de site Youtube.com zijn de afgelopen maand tientallen filmpjes geplaatst van jongeren die hun zelfgemaakte bommen demonstreren. Soms wordt stap voor stap uitgelegd welke ingrediënten bij elkaar moeten worden gedaan. Ieder filmpje eindigt met een harde knal.

Via forums houden jongeren elkaar op de hoogte van nieuwe ontdekkingen. „Ik vind een cake bakken moeilijker dan explosieven maken”, schrijft een anonieme bezoeker op het forum van Chemixtry.be.

Jorim Smit, oprichter van Chemieforum.nl, merkt dat met name aan het eind van het jaar de vraag naar recepten voor explosieven toeneemt. „Als oud en nieuw in zicht komt, willen mensen ineens zelf vuurwerk maken.” Op de site van chemiestudent Smit worden vragen naar instructies om bommen te maken direct verwijderd. „Daar zijn we binnen een paar minuten bij. Daarom komt dat soort mensen ook niet zo veel bij ons. Wij zijn gericht op mensen die interesse hebben in chemie en niet in harde knallen.”

Frank Weerman, onderzoeker aan het Nederlands Studiecentrum Criminaliteit en Rechtshandhaving, vindt de trend verder gaan dan het vuurtje stoken van vroeger. „Het gaat echt om gevaarlijke explosieven.” Hij sluit niet uit dat het incident in Duivendrecht – een groep jongeren gooide chemisch explosief in een spaflesje in een bus – geïnspireerd is door beelden van aanslagen op televisie. Weerman: „Bij geweld op scholen zie je dat jongeren films nadoen. Dat heeft hier wellicht ook een rol gespeeld. Het gaat dan om jongeren die al een neiging tot gewelddadig gedrag hebben.”

„Als informatie eenmaal op internet staat, is het er bijna niet meer af te halen”, zegt Menno van der Marel, directeur van internetrecherchebureau Fox-it. „Ook de grondstoffen zijn niet weg te houden, het zijn huis- tuin en keukenmiddelen.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden