Een bruisende modestad is Arnhem de komende weken. Met dank aan Piet Paris

Bruisend Venetië presenteert haar befaamde kunstbiënnale. In Nederland hebben we nu ook een biënnale. Over mode, in Arnhem. Waarom juist daar? Volgens artistiek leider en internationaal vermaard mode-illustrator Piet Paris is dat niet zo vreemd: „ De burgemeester kwam drie jaar geleden met het idee om de mode meer zichtbaar te maken in de stad. We hebben hier natuurlijk die belangrijke modeafdeling aan de kunstacademie waar heel veel bekende ontwerpers vandaan komen. En we zien modevormgeving vooral als een cultureel fenomeen en minder als een commercieel, zoals in Amsterdam.

De ' Amsterdam Fashion Week' wil een zakelijk podium zijn voor Nederlandse modeontwerpers en modemerken die internationaal aan de weg timmeren. In deze Arnhemse biënnale ontbreekt die insteek en overheerst vooral de passie voor de vormgeving van kleren. En op dat terrein gebeurt ongekend veel in Nederland. Piet Paris: „ Ik wil laten zien dat mode meer is dan spijkergoed en Frans Molenaar, dan catwalk, glamour en champagne. Mijn keuze van de deelnemende ontwerpers is vooral gebaseerd op hun ambitie om zichzelf telkens te willen vernieuwen. En ook een beetje intuïtief. Mode ís natuurlijk toch altijd een commercieel fenomeen, maar ik wil vooral díe ontwerpers tonen die de liefde voor het vak belangrijker vinden dan de commercie.

Hij knipte de biënnale in tweeën. Piet Paris: „ Ik wil én een lage drempel, én ik wil een verhaal vertellen dat op een hoger plan ligt. Die lage drempel is er zeker bij de dingen die in de stad te zien zijn, maar die is hopelijk ook laag bij de expositie in de voormalige Coberco melkfabriek waar 26 modevormgevers hun werk tonen.' In de binnenstad wordt het winkelend publiek bijna achteloos getrakteerd op een kastenroute. De mode ligt er letterlijk op straat in een lint van speciaal ontworpen kledingkasten. In elke kast vertellen kunstenaars en oud-modestudenten een eigen verhaal over mode. De etalage van de Bijenkorf besteedt aandacht aan de ' Collectie Arnhem', gemaakt door derdejaars studenten van de Kunstacademie. Een shirt en een hemdje zijn te koop. Op verschillende locaties, zoals in de bibliotheek, het Museum voor Moderne Kunst en het Centrum voor Beeldende Kunst zijn kleine persoonlijke exposities te zien. En ' s avonds verrassen de audiovisuele graffiti projecties op blinde muren en onverwachte plekken van het vermaarde duo Ari Versluis & Ellie Uyttenbroek. Verder wemelt het deze twee biënnale weken van theoretische en praktische lezingen, workshops en een werkconferentie. Maar ook de favoriete films van enkele modevormgevers en de theatervoorstelling ' Catwalk', met een hoog glitteren glamourgehalte maken deel uit van het nevenprogramma.

De expositie in de melkfabriek behoort tot het hoofdprogramma met het ' hogere plan'. Piet Paris koos een eenvoudig concept: mode is overal. „ Mode is gekoppeld aan levensbehoeften zoals slapen, werken, eten, drinken, voelen en kijken. We worden voortdurend met kleding geconfronteerd; van het opstaan tot het naar bed gaan, in weer en wind en in elk seizoen.' Deze heldere rode draad is letterlijk te volgen. Meteen na binnenkomst herkennen we Holland op zijn natst. In een enorme hal sproeit water uit het plafond. De poppen met kledingstukken van G+ N, Mary-Lou Berkulin en Keupr/van Bentm staan permanent in de regen. Voor de bezoeker zijn 200 paraplu's voorhanden

om droog tussen de outfits door te wandelen of het ' I'm singing in the rain' gevoel te krijgen. In de zomertuin, gebaseerd op de rechttoe rechtaan tuinen álà Versailles, staan in de verschillende bloemperken ontroerende opstellingen van onder meer Niels Klavers en Jan Taminiau. Het controversiële, kleurrijke tuinhuisje, compleet met vogelverschrikker ernaast, van Bas Kosters zorgt voor een komische noot. Marlies Dekkers toont haar sensuele badpakken in een zwembad omgeving en sprookjeskleding ontwerper Percy Irausquin laat Doornroosje sluimeren in een intieme en donkere slaapkamer. De jonge ontwerper Ferdinand Schmeits baseerde zijn ontwerpen op een wapperende vlag. De verfijnde patroonoplossingen en technisch hoogstaande ingrepen komen uitstekend tot leven in de windtunnel. Behalve wind is er ook kou, want het vriest echt in Arnhem! Eén van de hallen is omgetoverd tot een heuse ijsbaan compleet met schaatsenverhuur. Al zwierend kan je rondjes draaien tussen de poppen met kleding van Viktor & Mode Parcours Den Haag: 15 t/m 17 juni. www. kabk. nl Rolf en andere ontwerpers. Na het tactiele werk van Claudy Jongstra (voelen) en de eilanden met computers en beamers (kijken) komen de levensbehoeften eten en drinken aan bod op een versnaperings pleintje. Ook de ' shopbehoefte' kan worden bevredigd in de speciale biënnale-winkel, tjokvol met ' voor elck wat wils' modespullen. Piet Paris verdient een pluim. Het is hem gelukt om deze oude, troosteloze fabriek om te toveren tot een droomfabriek vol Nederlands modetalent. De kale wanden en de naargeestige sfeer vormen een perfecte locatie voor een spannende presentatie.

Arnhem is voor twee weken het Mekka van de mode. Maar er gebeurt meer. Natuurlijk leveren ook andere mode opleidingen goede ontwerpers af. Dat kunnen we deze weken weer ontdekken nu alle kunstacademies hun mode eindexamenkandidaten presenteren. De Koninklijke Academie in Den Haag knoopt daar zelfs een Textiel- en Modeweek aan vast. Een parcours door de binnenstad leidt langs onverwachte locaties met eindexamenwerk. Ook voor deze nieuwe lichting ontwerpers is mode gelukkig meestal meer dan catwalk-glamour of louter commercie. In Arnhem komt er in 2007 zeker een volgende biënnale. De subsidie is inmiddels gegarandeerd en Piet Paris hoopt de Nederlandse modevormgeving dan in een nog grotere culturele context te plaatsen. En wellicht wordt die aangevuld met het talent dat nu de academies verlaat. Arnhem bruist. En dat is goed voor de Nederlandse mode.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden