Een broche zonder edelstenen: begin jaren zestig nog bijzonder

Een museum dat zich volledig richt op sieraden bestaat niet in Nederland. Wie meer wil weten van sieraadvormgeving kan terecht in het Rijksmuseum in Amsterdam, het Museum voor Moderne Kunst Arnhem, Coda in Apeldoorn en Stedelijk Museum 's-Hertogenbosch.

Het laatste museum, kortweg SM's genoemd, timmert de laatste jaren steeds nadrukkelijker aan de weg met zijn sieradencollectie. In die wereld is Riet Neerincx een naam waar je niet omheen kunt, naast die van Gijs Bakker en Dinie Besems. Afgelopen maand overleed Riet Neerincx (1925) in haar woonplaats Arnhem. Een bijzondere vrouw, zegt conservator Fredric Baas van SM's, die we gerust als nestor mogen typeren van de Nederlandse sieraadvormgevers. Ook al moest ze zelf niets hebben van die benaming. Neerincx volgde een opleiding edelsmeden in Arnhem en ging daarna naar Londen om zich daar verder te bekwamen in het ontwerpen van sieraden, voornamelijk van goud en zilver. Van 1967 tot 1986 was ze tevens conservator toegepaste kunst en vormgeving in het Museum voor Moderne Kunst Arnhem.

De broche uit het begin van de jaren zestig die SM's nu heeft aangekocht, toont volgens Fredric Baas dat Neerincx een voorloper was van latere revolutionaire sieradenontwerpers als Gijs Bakker. "Ze was wel voorzichtiger, maar deze broche was voor die tijd beslist vooruitstrevend. Een broche was toen nog een statussymbool en drager van edelstenen. Riet Neerincx doorbrak dat met deze broche, die geen edelstenen bevat, maar voornamelijk uit gaten bestaat."

De kleding die onder deze broche wordt gedragen, speelt op deze manier ook mee in het ontwerp. Iets soortgelijks gebeurt ook in een eveneens aangekochte armband van Neerincx uit 1972.

www.sm-s.nl Meer informatie over Stedelijk Museum 's-Hertogenbosch

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden