Een brede partij promoten is zo makkelijk nog niet

Redactie: Nicole Besselink, Wilfried van der Bles, Bart Zuidervaart

Wie zijn nieuwe politieke partij 'Denk' noemt, wekt verwachtingen. Selcuk Öztürk en Tunahan Kuzu durfden het aan. De twee Kamerleden van Turkse komaf die november 2014 uit de PvdA stapten - of werden gezet, dat blijft onduidelijk - spraken vorige week tijdens de lancering van hun 'beweging', over een plan voor een 'ideale samenleving'. Aan zelfvertrouwen geen gebrek dus.

Hoe die wereld er volgens Kuzu en Öztürk uitziet, werd afgelopen donderdag tijdens het Kamerdebat over de gaswinning een beetje duidelijk. Iedereen in het beefgebied moet gedwongen verhuizen, vinden ze. Niet polderen, maar draconische maatregelen nemen.

Het tweetal zal zich, gezien de naam van de partij, hebben gerealiseerd dat ook de stad Groningen (een kleine 200.000 inwoners) tot het aardbevingsgebied behoort. Dit is geen populistisch plan, benadrukken ze. Als de inwoners uit Groningen zijn verdwenen, kan de gaskraan weer verder open en een groot deel van de provincie transformeren in natuurgebied.

Het plan van de nieuwe partij werd tijdens het Kamerdebat genegeerd. De Denk-motie over deze volksverhuizing kreeg geen enkele steun. Tot zover de ideale samenleving van Kuzu en Öztürk.

Koplampen

Het moet gezegd: als nieuwkomer is het vechten om de juiste aandacht en erkenning. Je wordt al snel weggezet als one-issuepartijtje, een dwerg waar de anderen overheen stappen. Sinds de breuk met 50Plus van Henk Krol, worstelt Tweede Kamerlid Norbert Klein met de bredere agenda van zijn eenmansfractie. Hij wil aan de Kamerverkiezingen meedoen met de Vrijzinnige Partij, een alternatief 'voor de huidige verstarde politieke partijen en politici, die als konijnen in de koplampen kijken'. Klein benadrukt dat hij voor alle generaties opkomt.

Die koerswijziging is per direct merkbaar. In 2014 vroeg Klein - toen nog in dienst van 50Plus - een debat aan over de koopkracht van ouderen. Het verzoek lag een jaar lang op de plank, totdat het vorige week eindelijk aan de beurt was. Onverwachts trok Klein zijn aanvraag in. Officieel omdat hij 'de noodzaak' er niet meer van inzag, maar hij wil vooral niet meer alleen te boek staan als voorvechter van de ouderen.

Krol pikte het schrappen van dit voor hem belangrijke debat niet. Kamervoorzitter Van Miltenburg koos een onorthodoxe oplossing: 50Plus mocht het debat overnemen. Waarop Klein zei: "Volgens mij kan dit helemaal niet." Van Miltenburg: "Er kan heel veel wel en er kan heel veel niet."

Het blikveld van Kuzu en Öztürk beperkt zich vooralsnog tot het Groninger gas en integratie - het onderwerp dat de clash met de PvdA veroorzaakte.

Boekenprijs

Sinds de afsplitsing ligt het duo herhaaldelijk in de clinch met PvdA'er en vicepremier Lodewijk Asscher, de man die tot woede van Kuzu en Öztürk enkele Turkse organisaties strenger in de gaten wil houden. In een debat over integratie, eind vorig jaar, diende Öztürk een motie in om 'partijen die onze grondwet met voeten treden, te verbieden'. Het Kamerlid doelde op anti-islamuitingen van PVV'er Machiel de Graaf. Asscher reageerde geprikkeld en betichtte Öztürk nogal onparlementair van het indienen van een 'flutmotie'.

Of Denk zich net zo breed wil manifesteren als de Vrijzinnige Partij van Klein, moet nog blijken. Kuzu mocht vorige week op Radio 1 vertellen waarom het woord 'allochtoon' moet worden afgeschaft, toen hem werd gevraagd: 'Moeten we wel of geen wapens leveren aan Oekraïne?' "Een ingewikkelde kwestie", antwoordde Kuzu. Moet de vaste boekenprijs verdwijnen? "We moeten naar een lerende samenleving, waarin ieders talent wordt ontwikkeld."

Kuzu en Öztürk zijn nog niet uitgedacht.

1.Geert Wilders

2.Jacques Aarden

3.Frans Goedhart

Succesvolle afsplitsers in de Kamer

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden