Een braaf verfilmde klassieker

On the Road
regie: walter salles. met sam riley, garrett hedlund, kristen stewart, kirsten dunst en viggo mortensen. in 35 bioscopen.

Eindelijk is het er dan van gekomen, de verfilming van jack kerouacs 'on the road', de klassieker over de naoorlogse, naar vrijheid lonkende beat generation die zich afspeelt tijdens een roadtrip door amerika en mexico. In de jaren vijftig schreef Kerouac, 'King of the Beats', zelf al een brief aan Marlon Brando, met de uitnodiging samen de vrienden Dean Moriarty en Sal Paradise te spelen, gebaseerd op respectievelijk beatdichter Neal Cassady en Kerouac zelf, die samen de wilde avonturen beleefden waar Kerouac zijn boek op baseerde. Vele gestrande scenario's later (Coppola deed zelf ook een poging), ging 'On the Road' gisteren onder grote belangstelling op het Filmfestival van Cannes in première.

De Braziliaanse Hollywood-regisseur Walter Salles, die met 'The Motorcycle Diaries' al de tocht van een jonge Che Guevara per motorfiets door Zuid-Amerika vastlegde, sprak in de persconferentie van 'een transitie van jeugd naar volwassenheid', en 'een tocht naar het einde van de wereld en het einde van de Amerikaanse Droom'.

Zijn hoofdrolspelers zeiden in een vier weken durend beatnik boot camp helemaal te zijn klaargestoomd voor de film: Sam Riley (als de jonge schrijver Sal Paradise), Garrett Hedlund (als ladykiller Dean Moriarty), 'Twilight'-ster Kristen Stewart (als het 16-jarige liefje Marylou), de vorig jaar tot beste actrice uitgeroepen Kirsten Dunst (als Camille) en Viggo Mortensen als Old Bull Lee aka William S. Burroughs. Een indrukwekkende stoet acteurs die na een halve week donder en bliksem de zon liet doorbreken in Cannes.

Maar dat wil niet zeggen dat dit ook de gedroomde verfilming is van Kerouacs boek, dat op lyrische wijze verslag deed van de avonturen van een jonge schrijver en zijn jazzy vrienden die zich lieten inspireren door muziek en poëzie, en veel drank en drugs. De film is nogal braaf, met meisjes die na een wilde nacht wakker worden in keurige bustehouders.

Van Sam Riley, die eerder Joy Division-zanger Ian Curtis speelde in 'Control' van Anton Corbijn, geloof je ook niet echt dat hij schrijft en leest. Het boek van Marcel Proust dat hij met zich meezeult, blijft een rekwisiet. Opvallend vlak is ook het optreden van Garrett Hedlund als Dean Moriarty die de jonge schrijver initieert in de wereld van drank en drugs. Er zijn betere road movies gemaakt, en betere schrijversportretten, denk aan Matt Dillon in de Bukowski-verfilming 'Factotum', of Philip Seymour Hoffman als Truman Capote in de gelijknamige verfilming.

Belinda van de Graaf

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden