Een boom is meer dan hout alleen

Beeld uit de korte film 'Phantom' van Roy Villevoye en Jan Dietvorst. (Trouw) Beeld
Beeld uit de korte film 'Phantom' van Roy Villevoye en Jan Dietvorst. (Trouw)

Het Nederlands Fotomuseum in Rotterdam heeft de film Phantom (2008) aangekocht van Roy Villevoye en Jan Dietvorst. In deze korte, stomme film velt een Asmat dorpeling in Indonesisch Papoea een boom. Hij kerft een brede inkeping in de stam, waarin horizontaal een tweede stam past. Zo ontstaat een kruis dat de Asmat, gekleed in korte broek en shirt en met een gevlochten twijg bij wijze van doornenkroon op het hoofd, het woud in sleept.

Het is zijn versie van het lijdensverhaal, zou je kunnen concluderen, al zou het natuurlijk ook de versie van de filmmakers kunnen zijn.

Villevoye en Dietvorst bezochten de afgelopen jaren meermalen Asmat in de voormalige Nederlandse kolonie Nieuw Guinea. Ze onderzochten in hoeverre westerse tradities invloed hebben gehad op de oorspronkelijke bevolking. Ze maakten er een film over, waarin bomen een belangrijke rol spelen. De Asmat hechten grote ceremoniële en emotionele betekenis aan bomen, waar ze beelden uit hakken.

De film is te zien in de filmlounge van het museum, waar bezoekers kunnen kiezen uit een uitgebreid aanbod van korte film van onder anderen Carel van Hees, Teun Hocks, Cornelie Tollens en Hans van der Meer. Het museum heeft van Roy Villevoye ook het boek Kerven (2000) aangekocht. Daarin schrijft hij over de therapeutische betekenis van het kerven van je naam of symbolische tekens in hout. Dit boek wordt gedigitaliseerd en is door te bladeren via Fotoboeken en -albums op de website: www.nederlandsfotomuseum.nl

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden