Een bonte, gevarieerde stoet

Occupy Amsterdam: demonstreren tegen 'het systeem', de hebzucht, religie en het stadhuis van Deventer

"Ik merk zelf inderdaad nog niet veel van de crisis", zegt Hanneke Beld (34) zaterdag op het Amsterdamse Beursplein. "Maar je ziet het aan kleine dingen. Ik geef cursussen in bibliotheken. De laatste tijd moet ik zelf het karton kopen dat ik nodig heb, omdat ze geen geld meer hebben. Er gaan bibliotheken verdwijnen. Dan denk ik: waarom wordt daar geen geld aan uitgegeven en wel miljarden aan de banken?"

Om half 12 staan er bijna meer journalisten dan deelnemers aan Occupy Amsterdam op het Beursplein , maar een half uur later is het plein flink volgestroomd. Beld, die als zelfstandige schrijfcursussen verzorgt, is met vriend Jonathan (36) 's ochtends uit Nijmegen gekomen. "Wij hebben het best nog goed", zegt Jonathan die snel op zijn smartphone de laatste berichten checkt. Misschien wel over Den Haag, waar het protest van ongeveer 700 mensen ook vreedzaam verloopt.

"Je hoort soms wel zeggen: waarom protesteer je tegen het systeem als je zelf een dure telefoon hebt? Alsof je alleen maar in actie mag komen als je arm bent. Het gaat ons trouwens niet alleen om Nederland, het systeem van vage verzekeringsproducten raakt de hele wereld."

Als het aantal bezoekers op het plein de duizend ongeveer is gepasseerd, gaat de microfoon aan. Maar anders dan bij andere acties, is er geen vooraf aangekondigde spreker die de boel komt opjutten. "We zijn geen organisatie, maar individuen", zegt de inleider die snel het woord geeft aan het publiek: iedereen die dat wil, mag wat komen zeggen.

Dat levert een gevarieerde stoet op: van fervente antikapitalisten tot mensen die oproepen bij een duurzame bank te sparen. De een vindt dat het niet meer moet draaien om religie in de wereld, de ander memoreert juist fijntjes aan het bijbelse devies 'hebzucht is de wortel van alle kwaad'.

De sfeer is gemoedelijk. Achteraan loopt PvdA-politicus Ronald Plasterk rond, maar niemand lijkt hem echt kwalijk te nemen dat hij als minister medeverantwoordelijk was voor de miljardensteun aan banken die hier zo gehekeld wordt.

Als de zon verdwijnt en het kouder wordt, vertrekken langzamerhand de meeste deelnemers. De volgende ochtend staan er nog dertig tentjes van volhouders, hun haringen tussen de Amsterdamse klinkers. Op het Haagse Malieveld gaat het ongeveer net zo, hoort Iwan Booij (25). Hij staat op het Beursplein nog licht te huiveren van de kou, de temperatuur liep in de nacht aardig naar het vriespunt toe. "Maar het is het waard. De sfeer was heel goed. Een enkele keer moest de politie in actie komen, als mensen die uitgegaan waren even een relletje wilden trappen."

Booij protesteert tegen het beleid in zijn gemeente Deventer. "Oude huizen zijn gesloopt en nu zou er geen geld meer zijn voor nieuwbouw, maar een nieuw stadhuis van 16 miljoen kan er wel komen." De werknemer in de vleesindustrie wil zo lang doorgaan als het kan. "Hoewel ik maandag weer aan het werk moet."

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden