Een boek over gezond eten? Dat verkoopt wel

Het moet een heerlijk gevoel zijn: met 'Gezond eten, gewoon doen' zijn de Wageningse voedingshoogleraar Frans Kok en wetenschapsjournalist Broer Scholtens gestegen naar de vijfde plaats in de non-fictie top-tien van boekhandel Libris. Ze staan vier plaatsen boven de dieetgids van Dr. Frank, de poldergoeroe van de slanke lijn, die ze in hun boek met de grond gelijk maken.

Het dieet van internist Dr. Frank - Frank van Berkum - komt er niet best van af. Je wordt er in eerste instantie iets slanker van. Maar zoals met alle diëten is het onbewezen dat de afgeschudde kilo's langer dan een jaar wegblijven. Bovendien is het dieet ongezond. Het leidt snel tot een tekort aan calcium en vitamine B en C. Er zitten ook te weinig vezels in. De ontlasting wordt dan te hard, waardoor de stoelgang kan verworden tot een martelgang.

Tja, diëten... Een duurzaam gezond gewicht bereik je er niet mee. Dat lukt alleen met een verstandige leefstijl. Auteurs van recente boeken over gezonde voeding en gewicht, zoals Martijn Katan, Jaap Seidell en Ivan Wolffers, hadden deze boodschap al overtuigend uitgedragen.

'Gezond eten' bevat leuke kadertjes. Die vertellen dat je vis weer met spinazie mag combineren, dat eieren lang niet zo slecht voor het cholesterol zijn dan vaak gedacht en dat koffie niet vochtafdrijvend werkt (je gaat er niet méér, maar alleen snéller van plassen). Helaas zijn veel van die fabeltjes al eerder doorgeprikt.

Dat geldt ook voor het voedingsexperiment waaraan Kok zich onderwerpt. Hij at een maand ongezond en kwam twee kilo aan, om die kilo's na een maand gezond eten weer kwijt te raken. Dat steekt wat bleekjes af bij de spectaculaire proef die de Amerikaanse filmmaker Morgan Spurlock in 2004 deed. Die voedde zich in zijn documentaire 'Super Size Me' met junkfood en kwam in een maand ruim elf kilo aan.

Merkwaardig is ook het pleidooi voor het mediterrane dieet, dat erg gezond zou zijn. Er bestaat veel wetenschappelijk bewijs voor, stellen ze. Maar ze zijn een stuk minder kritisch dan emeritus hoogleraar voedingsleer Katan, die dit jaar juist het gebrek aan bewijs voor de mediterrane voedingsmode aan de kaak stelde.

Uitgevers zullen er wel van uitgaan dat boeken over gezonde voeding worden gevroten. Maar deze aanwinst bewijst dat de rek er een beetje uit is.

Frans Kok en Broer Scholtens: Gezond eten, gewoon doen. Uitg. Bert Bakker. ISBN 9789035136250; 157 blz., 19,95 euro.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden