Een boek is en blijft het ideale cadeau

Tijdens de feestdagen zullen er weer veel papieren boeken worden gegeven. Wat maakt het boek tot zo'n geliefd geschenk?

Het boek is terug van nooit weggeweest als populairste Sinterklaascadeau. Althans, volgens de online gedichtenservice Vijftwaalf.nl, een dienst die tegen betaling Sinterklaasgedichten levert aan jaarlijks 50.000 mensen met rijmstress. De site deed onderzoek naar het schenkgedrag van de aanvragers van gedichten en daaruit bleek dat het boek op nummer één staat. Ook vorig jaar scoorden boeken hoog als surpriseobject. Bij online warenhuis bol.com - een van de grootste boekverkopers van het land - zien ze dezelfde constante trend. Vooral kookboeken, jeugdboeken en creatieve boeken over bijvoorbeeld haken en breien doen het goed in pakpapier. Een woordvoerder van de boekenafdeling van het bedrijf denkt dat kookboeken zo populair zijn 'omdat mensen in toenemende mate thuis lekker en gezond willen koken tijdens de feestdagen'. Het succes van een kinderboek als 'De Gorgels' van Jochem Myjer is volgens bol.com te danken aan ouders die het 'fijn vinden om naast het speelgoed, iets aan kinderen te geven dat nuttig en leuk is'.

Nuttig, leuk, lekker, gezond; zouden dat de enige redenen zijn dat we zo graag een boek cadeau geven?

Nee, denkt Lisa Kuitert, hoogleraar boekwetenschap aan de Universiteit van Amsterdam: "Een boek is eigenlijk nooit een dom of onbenullig cadeau, dat scheelt. Maar belangrijker nog is dit: een boek is iets persoonlijks, je kunt er ook heel veel mee uitdrukken. Boeken met titels als 'De vriendschap' of 'Mijn zusje' zijn om die reden vaak een groter succes dan je op grond van de inhoud zou verwachten." Kuitert, auteur van het onlangs verschenen papieren boekenpleidooi 'Het boek en het badwater', betwijfelt of zendingsdrang (dit boek moét je lezen!) een reden is om een boek te schenken: "Als je iets gelezen hebt dat je goed vindt, wil je dat de hele wereld het leest, dat is menselijk. Maar over het algemeen lijkt dit me niet de grootste motor achter het boeken geven. Je kunt het dan immers ook aan elkaar lenen."

Zijn we niet tóch een beetje teleurgesteld als we het gegeven boek na een jaar ongelezen bij de ontvanger op de plank zien staan? "Nou", lacht Kuitert, "Daar is volgens mij nog geen onderzoek naar gedaan, maar een ongelezen boek is natuurlijk niet de bedoeling. 'Opsparen voor de vakantie' is een goede reden, maar als het er na jaren nog ongelezen bijstaat heb je je bij aankoop misschien toch te veel door de titel laten leiden."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden