Een boek dat de auteur best kan missen

Kunst in de openbare ruimte. Dat hebben we echt niet nodig in onze maatschappij. Althans volgens een van de auteurs van het boek ’Wat we missen kunnen, een manifest tegen de overdaad’, dat gisteren is verschenen. Het is de eerste uitgave van de nieuwe uitgeverij Babel en Voss, die mede werd opgericht door Daniël van der Meer (24).

1

Er hebben dertig schrijvers meegewerkt aan het boek. Wat kunnen we het meest missen volgens hen?

„Taalergernissen scoren hoog, maar dat is misschien vanzelfsprekend. Je stelt die vraag aan mensen die van schrijven en praten hun beroep hebben gemaakt. Vooral het verkeerd gebruiken van uitdrukkingen wekt veel aversie op, nog meer zelfs dan ’dt’-fouten. Bijvoorbeeld dat sommige mensen ’beter als’ in plaats van ’beter dan’ zeggen.”

2

Wat is het meest opmerkelijke dat we kunnen missen?

„Volgens Arie Boomsma kunnen we kunst in de openbare ruimte best missen. Dat verwacht je niet van hem. Boomsma vindt dat die kunst te veel geld kost, lelijk is en juist daardoor mensen die in kunst geïnteresseerd zijn afschrikt om nog naar musea te gaan.

Politiek commentator Felix Rottenberg vindt weer dat we lawaai kunnen missen. Dat is grappig, want een veel gehoord verwijt aan zijn adres is juist dat hij niet stil te krijgen is.”

3

Arnon Grunberg en Kees van Kooten schrijven allebei in het manifest dat we juist dit boek als kiespijn kunnen missen. Was dat de bedoeling?

„Elke auteur had het recht om te schrijven over wat hij of zij wilde. En voor zelfspot is genoeg ruimte bij ons. Je moet het boek niet al te serieus nemen. Gevestigde auteurs worden vaak gevraagd om te schrijven over allerlei thema’s. De meeste verzamelbundels zijn dan ook nog eens vreselijk om te lezen. Grunbergs vraag is ’waarom moet dat dan eigenlijk?’. Zowel hij als Kees van Kooten schrijven daarom tegen het boek waar ze in staan.

Van Kooten heeft het laatste hoofdstuk geschreven. Hij sluit het af met de aankondiging dat hij nooit meer zal schrijven voor verzamelbundels.”

4

Wat is de gedachte achter jullie manifest?

„Ik denk dat elk redelijk mens tegenwoordig het idee koestert dat er van alles maar meer bijkomt. Het is belangrijk dat je bestaande conventies tegen het licht blijft houden. Je moet ’wat we missen kunnen’ ook zien als een grapje. Dat we in deze drukke boekenwereld een nieuwe uitgeverij beginnen en we duizenden boeken de wereld ingooien. Het is een manifest tegen de overdaad, maar het draagt er, door het boek uit te brengen, ook aan bij.”

5

Hoeveel exemplaren hebben jullie van ’Wat we kunnen missen’ gedrukt?

„De conventie is dat uitgeverijen niet vertellen hoeveel boeken ze drukken. Maar ik denk dat we die conventie ook wel kunnen missen: de eerste druk bestaat uit duizend exemplaren.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden