Weblog

Een boeiend gesprek.

Trouw belt. Ik ben onmiddellijk scherp. Ga er van uit dat ook zij een reactie willen op een mogelijk kabinetsbesluit van de komende dag. Andere media gingen voor.

B.J van Bochove

De crisis vraagt om maatregelen in de woningmarkt en het kabinet zal daarover een besluit nemen. Het voorstel ligt al op straat. Journalisten bellen dus om een reactie. Met de voorlichters van de fractie heb ik de afspraak, dat we niet reageren op mogelijke besluiten. We gaan alleen in op een definitief besluit. Tot vrijdag wachten dus.

De vraag is echter van een totaal andere aard. Staf Depla heeft mij genoemd als de volgende schrijver van het Weekblog politiek. Of ik bereid ben hieraan mee te werken.

Wat een uitdaging. Dit heb ik nog niet eerder gedaan.

Een besluit is snel genomen. Of het een te lichtvaardige beslissing is, dat zal aan het eind van de week blijken.

Het weekend begint op vrijdagavond in Utrecht. Staf Depla kan mij het stokje voor deze Weekblog bijna letterlijk overdragen. We eten die avond met Pieter Winsemius, zelfs tweemaal oud-minister van VROM, en met Annet Bertram. Zij is gemeentesecretaris van Den Haag en zij was Directeur-generaal wonen op VROM in de tweede periode Winsemius.

De afspraak om op deze manier afscheid van een korte ministersperiode te nemen werd in het voorjaar van 2007 gemaakt. Bijna twee jaar later zijn we in staat de afspraak inhoud te geven.

Het is een boeiende en leerzame avond. Er wordt kort teruggeblikt, maar er wordt meer vooruitgekeken. Woningbouw, corporaties, veertig (en meer) wijken, maar ook uitgebreid onderwijs. Als de nieuwe voorzitter van de Vaste Kamercommissie (VKC) voor OC en W is dit een geweldige kennismaking met veel dagelijkse zorgen.

Winsemius is een bevlogen mens. Hij is een enthousiast spreker en kan daarnaast ook goed schrijven. Hoewel liberaal slaagt hij er in om iedere politieke beweging op de eigen onderscheidende en kenmerkende punten te enthousiasmeren. We krijgen dus enkele boodschappen mee zonder dat hij belerend wordt.

Donderdag as. zal hij het rapport “Vertrouwen in de school” in de VKC presenteren.

Er wacht Staf en mij dus een snelle reprise.

Zaterdagochtend besluit ik met spijt niet naar de nieuwjaarsreceptie van het CDA in Haarlem te gaan. De vorige twee weekenden was ik met een parlementaire delegatie op Curaçao en Aruba. Er is thuis het nodige werk blijven liggen. Dat vraagt aandacht. Bovendien moet de komende week worden voorbereid. Zondag is voor de sociale contacten en voor het lezen van de bladen die de eerste twee weken van januari zijn blijven liggen.

Maandagochtend start met contacten in de regio.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden