Een bobber met een missie: Sotsji

Deceptie van Vancouver is vergeten; Edwin van Calker gaat bij Spelen voor medaille

MATTHIJS KEUNING

ERMELO - Edwin van Calker wist genoeg toen hij zijn teamgenoten in de ogen keek na de mislukte Spelen van Vancouver in 2010. De vastberadenheid in de blikken van zijn collega's maakte duidelijk dat dit niet het einde kon zijn van bobteam Van Calker. Edwin van Calker zou doorgaan. Op naar Sotsji.

Ruim drie jaar later is de ploeg rond Van Calker aan de vooravond van de olympische kwalificatie neergestreken in de bossen van Ermelo, vlakbij de enige bobstartbaan van Nederland in Harderwijk. Het is de laatste keer dat het team in Nederland is voor het seizoen van start gaat met trainingskampen, wereldbekerwedstrijden en uiteindelijk, mogelijk, in februari de Winterspelen van Sotsji. Het is voor de 34-jarige Van Calker waarschijnlijk de laatste kans om zich op het olympische podium te bewijzen.

De deceptie van Vancouver is vergeten. Alleen de buitenwereld associeert Van Calker nog met de bobsleeër die op het moment suprême weigerde af te dalen van de gevaarlijke baan in Whistler. Intern gaat het de komende maanden vooral over het ingespeeld raken van de ploeg in zowel de twee- als viermansbob. De tweemansbob heeft al een nominatie op zak en moet in de komende zeven wereldbekerwedstrijden vormbehoud tonen met minimaal één toptien-notering. De viermansbob moet minimaal één keer in de top acht rijden in een wereldbekerwedstrijd.

Van Calker is duidelijk: "Het doel op de Spelen is een medaille, zowel in de twee- als de viermansbob. Ik kan wel zeggen dat we bij de eerste tien willen eindigen, maar we gaan voor een medaille."

Of dat gaat lukken is nog allerminst zeker. De voorbereiding van het team was verre van ideaal. Afgelopen seizoen speelde de ploeg een bijrol op het internationale podium door een hamstringblessure van piloot Van Calker en vorige maand nog werd remmer Sybren Jansma vervangen door Bror van der Zijde.

Van Calker en Van der Zijde maken hun eerste afdaling samen pas volgende week, op trainingskamp in het Franse La Plagne. "Het zal moeten blijken of het met hem net zo klikt als met Sybren", zegt Van Calker. "We moeten op elkaar ingespeeld raken. Als het niet blijkt te werken kunnen we het altijd nog veranderen. Eind december, ruim een maand voor de Spelen, moet de definitieve bezetting bekend zijn."

Een maand eerder moet het team van Van Calker ook al optimaal presteren als in Calgary de eerste wereldbekerwedstrijd wordt verreden. Hier zal direct blijken of de ambitie reëel is. "Je kunt niet uit het niets een medaille pakken op de Spelen, dus je moet in de wereldbeker wel wat laten zien", zegt duwer Arno Klaassen. "We moeten stabiel presteren, met vrij consequent een plek bij de eerste zes."

Dat de viermansbob met de geblesseerde piloot in februari nog dertiende werd in een wereldbekerwedstrijd en begin 2012 verrassend vierde op het WK bevestigt het gevoel van Van Calker dat een medaille in Sotsji mogelijk is. "Ik ben zeker mentaal, maar ook fysiek sterker dan vier jaar geleden in Vancouver. Het team is bovendien ervarener dan ooit."

"In het huidige veld is kwalificatie geen zekerheidje, maar het is haalbaar. Op de Spelen moeten dan alle puzzelstukjes in elkaar vallen. De start en de timing moeten perfect zijn. Eén foutje betekent dat je direct buiten de toptien valt."

Zolang je in Rusland doet wat je gezegd wordt, is er niets aan de hand
De bobsleebaan in het Russische Sotsji is volgens piloot Edwin van Calker 'een gemiddelde baan'. De topsnelheid ligt rond 135 km/u en de bochten zijn veelal ruim. ''Op sommige stukken gaat de baan licht omhoog, dus dan moet je opletten geen kantjes te raken waardoor je afremt.''

Eind deze maand oefent de ploeg op de baan in Sotsji. Bij een verkenning in februari konden de atleten al even wennen aan de Spelen in Russische stijl. ''Zolang je doet wat je gezegd wordt, is er niets aan de hand", zegt reserve Jeroen Piek. "Maar je eigen plan trekken kan niet. Elke bobsleeër kreeg bij de training drie bewakers met zich mee."

De tweemansbob bestaat uit piloot Edwin van Calker en remmer Bror van der Zijde. In de viermansbob worden zij bijgestaan door duwers Sybren Jansma op de derde en Arno Klaassen op de vierde, achterste positie. Jeroen Piek en Edwins broer Arnold van Calker staan reserve.

undefined

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden