Een bliksemcarrière in de katholieke kerk

De jongste uit de klas krijgt het mooiste baantje. Deze week kozen de Nederlandse bisschoppen Hans van den Hende (52), bisschop van Rotterdam, als voorzitter van hun conferentie. Tegelijk met hem werden Jan Liesen (Breda, 55 jaar) en Gerard de Korte (Den Bosch, 61 jaar) gekozen in de permanente raad, het dagelijks bestuur van de conferentie. Een generatiewisseling aan de top van de Nederlandse katholieke kerk. Maar niet een die tot grote veranderingen zal leiden.

Dat Van den Hende kardinaal Eijk als voorzitter van de bisschoppenconferentie opvolgt, komt niet als een verrassing. Hij geldt al jaren als hét grote talent onder de bisschoppen, een soort van kroonprins.

Hans van den Hende werd geboren in Groningen en wilde al op de middelbare school priester worden. Hij studeerde kerkelijk recht in Rome en werd in 2000 vicaris-generaal van het bisdom Groningen onder de toenmalige bisschop Eijk. In die tijd ontstond een diepe vriendschap tussen de twee. In 2007 volgde Van den Hende bisschop Tiny Muskens op als bisschop van Breda, vier jaar later volgde zijn benoeming in Rotterdam, een promotie. En nu dus voorzitter van de bisschoppenconferentie. In kerkelijke kringen noemen ze dit een bliksemcarrière.

De vraag is of er met de keuze voor Van den Hende wel iets gaat veranderen in de Nederlandse katholieke kerk. Zo groot is zijn macht als voorzitter nou ook weer niet. Verder zitten bisschop Van den Hende en kardinaal Eijk theologisch gezien op dezelfde behoudende lijn en hebben ze allebei hun hart verpand aan de kerkelijke regels.

In zijn huidige bisdom verschillen de meningen over hem. De een noemt hem een begaafd spreker met een enorme dossierkennis die hartelijk in de omgang is. Anderen vinden hem een gesloten, soms cynische communicator met wie een open gesprek eigenlijk niet mogelijk is.

Tot nu toe bewoog Van den Hende zich in de luwte van kerkelijk Nederland. Dat gaat nu veranderen. Hij mag niet alleen de maandelijkse vergadering van de bisschoppen leiden, maar wordt ook het gezicht van katholiek Nederland. Daar ligt misschien wel zijn grootse uitdaging: de onder Eijk nogal flets geworden bisschoppenconferentie een prominentere plaats in het publieke debat geven.

in het nieuws omdat...

De Nederlandse bisschoppen hem - op relatief jonge leeftijd - hebben gekozen tot voorzitter van hun conferentie.

De verandering in de top van de katholieke kerk betekent niet dat de behoudende koers zomaar wordt losgelaten.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden