BOEKRECENSIE

Een blik in de toekomst, met de sfeer van een historisch kinderboek

Beeld rv

Zilveren Griffel-winnaar Dirk Weber schrijft een historisch avonturenboek.

De nieuwste jeugdroman van tweevoudig Zilveren Griffel-winnaar Dirk Weber speelt in de toekomst, maar heeft de sfeer van een historisch kinderboek. Dat zit zo: de moderne wereld is in een Crisis geraakt; een verwoestende periode van ziekte, honger en oorlog. Overlevers hebben een nieuwe orde bedacht: terug naar het eenvoudige boerenleven van vroeger, zonder de techniek en kennis van nu, omdat die ongelijkheid in de hand werkt. Mensen die verboden kennis verspreiden, worden hard gestraft.

De kast met young adult-boeken puilt al jaren uit van dit soort dystopische verhalen, maar voor kinderen in de bovenbouw van de basisschool is het een vrij nieuw concept. Onlangs flirtte Marloes Morshuis met het genre in 'Borealis' (2016). Webers boek doet daar in de verte aan denken.

Nadat twee dorpsgenoten voor het delen van verboden kennis zijn veroordeeld tot de gifbeker, slaan vijf kinderen op de vlucht. Ze trekken door de bossen naar de plaats Vrijburg, waar mensen vrij zouden zijn. Onderweg blijkt al snel dat ze gevolgd worden en dat er een verrader onder hen is. Maar wie?

Razend spannend

Met vaardige pen en zo nu en dan een sprekend beeld weet Weber er een onderhoudende en soms razend spannende tocht van te maken. Hij zet de personages levendig neer: plichtsgetrouwe hoofdpersoon Abe, opschepper Eli, wijsneus Otto, Mila die zich de kaas niet van het brood laat eten, en gekke Mels die slimmer is dan iedereen denkt.

De groepsdynamiek wordt vooral interessant vanaf het moment dat die gestuurd wordt door onderlinge argwaan en misverstanden. Toch ligt de focus dermate op het avontuur dat uitdieping van de personages en ook van het concept van de nieuwe orde daarbij achterblijft. Waarom worden kinderen bijvoorbeeld jong van hun ouders gescheiden? En wat heeft dat met Abe gedaan?

Het boek krijgt een iets te snel afgewikkelde, maar verrassende én sterke ontknoping, die associaties oproept met omstandigheden rond de voormalige DDR en Noord-Korea. Het is een thema bij Weber: uit een gesloten omgeving trachten te breken. In zijn debuut 'Kies mij!' zit een meisje opgesloten in een kindertehuis en in 'Duivendrop' een jongen in een sekte. Dit keer verpakt hij dat gegeven in een geslaagd, meeslepend avonturenboek.

Dirk Weber
Naar de rand van de wereld
Querido; 227 blz.;  
vanaf 11 jaar; € 14,99.

Recensenten van Trouw bespreken pas verschenen fictie, non-fictie, jeugdliteratuur en thrillers. Lees hier meer boekrecensies.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden