Een blauwe bessenstruik, dat is een apotheek aan huis

De blueberry of Amerikaanse bosbes is een perfecte struik. Hij is winterhard, nauwelijks gevoelig voor ziekten en gaat lang mee. (\N) Beeld
De blueberry of Amerikaanse bosbes is een perfecte struik. Hij is winterhard, nauwelijks gevoelig voor ziekten en gaat lang mee. (\N)

Wetenschappers hebben ontdekt dat het eten van blauwe bessen helpt bij het afvallen. Dat overkwam althans de ratten die de vruchten te eten kregen.

De beestjes werden er niet alleen dunner van, maar ook gezonder – na het eten van de bessen bleken ze een hogere waarde van antioxidanten in hun bloed te hebben.

Op naar de supermarkt of groentewinkel dus! Waar die bakjes met bessen zo prachtig berijpt blauw liggen te wezen, dat we telkens weer in de verleiding komen er een paar mee te nemen. Totdat we het prijskaartje hebben gezien, want ze zijn onbetaalbaar.

We kunnen ze natuurlijk ook zelf plukken. In het bos staat de gewone bosbes (Vaccinium myrtillus), een struikje dat tot de enkels reikt. Om de piepkleine besjes te plukken, zullen we dus door de knieën moeten, waarbij de kans bestaat dat zich tijdens het plukken een of meer teken in een lichaamsholte nestelen, want teken zitten nu eenmaal graag in bosbessenstruikjes.

Oké, dan maar geen bosbessen, we nemen wel een appel! Maar bedenk, alvorens de hoop op te geven, dat blauwe bessen aan struiken groeien. Struiken die bij kwekerijen te koop zijn en zo de tuin in kunnen. Er zijn er ook die het goed doen in een pot op het terras of op het balkon. Dus zelfs voor wie geen tuin of een tuin op kleigrond heeft, is er toch een blauwe bessenstruik weggelegd.

Bij het kiezen van een bessenstruik kun je gaan voor de inheemse bosbes, maar dat hoeft niet. Er bestaat namelijk een blauwe bessenstruik die groter is (twee meter) en grotere bessen heeft (twee centimeter). Hij komt uit het land waar álles veel groter is dan bij ons en wordt daar blueberry genoemd.

De blueberry of Amerikaanse bosbes (Vaccinium corymbosum) is zonder meer een perfecte struik. Hij is winterhard, nauwelijks gevoelig voor ziekten en gaat lang mee – een dertigjarige struik is doodnormaal, maar er zijn er ook van veertig jaar oud. In het voorjaar bloeit hij met witroze bloemen, in de zomer heeft hij donkerblauwe bessen en in de herfst verkleuren zijn bladeren oranje of rood. Voor de Noord-Amerikaanse Indianen is de struik bovendien een levende apotheek, want de bladeren zijn bloedzuiverend en de bessen helpen bij keelpijn, verkoudheid en diarree.

De Amerikaanse bosbes is heel geschikt voor kleine tuinen. Hij wordt weliswaar nogal breed, maar laat zich makkelijk snoeien. De bessen rijpen van juni tot september, afhankelijk van de soort. Ga je altijd in juli op vakantie, dan neem je dus een soort die wat later rijpt. Eén struik levert 4 tot 8 kilo bessen op – omgerekend in geld hebben we het dan over honderd euro! Jammer alleen dat vogels ook dol zijn op de bessen en er meestal eerder bij zijn. Maar goed, daar zijn vogelnetten voor uitgevonden.

Van blauwe bessenstruiken wordt gezegd dat ze in de schaduw moeten staan, omdat het bosplanten zijn. Geloof het maar niet en zet de struik op een zonnige plek, dan worden de bessen groter. Plant hem in zure, humusrijke (zand)grond en meng de uitgegraven grond voor ongeveer de helft met turfmolm.

Blauwe bessen hebben een oppervlakkig wortelstelsel en zijn daardoor gevoelig voor uitdrogen. Is de grond waarin de struik komt te staan nogal droog, plant hem dan in een kommetje. Zorg dat de bodem rondom de struik bedekt is met een laag organisch materiaal zoals compost, houtsnippers of gemalen boomschors. En knip na het planten de scheuten weg die dat jaar vrucht hebben gedragen.

De bestuiving gebeurt meestal door hommels, maar de blauwe bes kan ook zichzelf bestuiven, zodat je aan één struik genoeg hebt. Toch wordt het bijplanten van een ander ras aangeraden, omdat de bessen dan vroeger rijpen en dikker zijn.

Wie behoefte heeft aan meer informatie over de Amerikaanse bosbes, kan de komende tijd gaan kijken bij een bessenkwekerij. De oogst is nu in volle gang, wat betekent dat je voor een klein bedrag zoveel bessen mag plukken als je wilt. Vergeet niet een emmer mee te nemen!

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden