Review

Een bizar dubbelleven

De Newyorkse filmmaker Abel Ferrara, die ooit in de armen werd gesloten door het Filmfestival van Rotterdam en die bij het grotere publiek vooral bekendheid verwierf als de regisseur van Harvey Keitel in 'Bad Lieutenant', is met 'R Xmas' terug in de onderwereld van New York.

Rond de kerstdagen in 1993, het jaar voordat burgemeester Rudolph Giuliani zijn grote schoonmaak hield in de straten van New York, volgen we een jong, pas getrouwd immigrantenstel dat zich samen met een lieftallig dochtertje in Manhattan heeft gevestigd en dat zich op de een of andere manier een weg naar de Amerikaanse Droom hoopt te verschaffen. Die weg leidt al snel naar de Bronx en ladingen heroïne. Daar, in het schemerduister, moet het spul gesneden, ingepakt en gedistribueerd worden. Ferrara toont het met een hypnotiserende precisie, het snijden, het inpakken, het verbergen. Het zijn handelingen die onwillekeurig herinneren aan Steven Soderberghs recente drugsepos 'Traffic', waarin op verschillende niveaus en in verschillende omgevingen werd gewerkt aan het ontzenuwen van het nauwelijks te ontzenuwen drugssysteem.

Ferrara waaiert echter niet zo uit als Soderbergh. Hij houdt het kleiner, met aandacht voor het immigrantenstel dat kuierend tussen Manhattan en de Bronx een bizar dubbelleven leidt. Steeds verder raken ze in het nauw, met een losgeld eisende kidnapper in het vizier en morele dilemma's om zich in vast te bijten.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden