Een bijzonder zondagochtendgevoel

Zondagochtend om 8.00 uur op Radio 1 en vanaf 7 september op 19.20 uur op Nederland 2.

’Ik hoef geen vogelkenner te zijn, ik wil vogelkenners interviewen”, zegt Lisa Wade (31), de nieuwe presentator van ’Vroege Vogels’, het natuurprogramma dat bijna even oud is als zij. Toch wordt ze overal even getest op haar vogelkennis en thuis draait daarom een oefen-cd met vrolijk getwitter. In het rijtje vogels dat ze opsomt zit ook de fantasievogel Poelifinario, beroemd door Toon Hermans. Geen flauw, maar een terloops en vanzelfsprekend grapje. Wade studeerde als theaterwetenschapper af op Hermans. Ze maakte de dvd-box met zijn oeuvre en schreef het boekje ’Toon over Toon’. Ze is een kenner.

Sinds enkele jaren werkt ze bij ’Het Klokhuis’, ’een geweldige leerschool’, en voor de NPS maakte ze de jeugdserie ’13 in de oorlog’. „Ik ging naar Auschwitz en naar voormalige Jappenkampen. Dat was zo’n zinnig programma. Ik dacht: wat kan ik nu nog voor kinderen maken dat even belangrijk is.” Ze blijft verbonden aan ’Het Klokhuis’ maar neemt een stap door ’Vroege Vogels’ te gaan presenteren, zowel op radio als tv, samen met Menno Bentveld.

Door haar liefde voor cabaret luisterde ze vaak naar het programma toen Ivo de Wijs nog presenteerde. Ze typeert het radiomagazine als betrokken, fijn en lief, en houdt van de vrolijk-ironische toon. „Luisteraars stappen in een sfeer, een bijzonder zondagochtendgevoel.”

Wade woont in een dorp op fietsafstand van de studio. „We zitten met een clubje levensgenieters in Het Capitool in ’s Graveland, je hoort de vogels om je heen. Wij moeten de verbinding tot stand brengen tussen de natuur en de luisteraars. Dat ze via jou horen hoe bijzonder of verschrikkelijk iets is.”

Ze hoopt dat tv-kijkers die buiten niet opmerken hoe de seizoenen veranderen, dankzij het programma vaker in de natuur gaan wandelen. Zoals ze zelf soms ’door het leven raast’, maar opeens even stopt ’als de lucht prachtig is, of de bladeren verkleuren’. Ze voelt zich verantwoordelijk. Weigert de reclamestem te worden van een kiloknallersupermarkt en draagt weinig make-up bij opnames zodat kinderen niet gaan denken dat dat zo hoort. ’Omdat Lisa het doet.’

Je werk klinkt haast als een missie. Het mag toch ook alleen leuk zijn?

„Zo ben ik niet. Alles wat relevant is doe ik, alles wat niet relevant is doe ik niet. Je hebt als presentator een lichtje dat je op een onderwerp kunt laten schijnen. Alle onderwerpen die je kiest moeten het waard zijn. Ik kan mensen enthousiasmeren over iets waarmee ze zich nooit hebben beziggehouden. Waarom zou ik die gave niet gebruiken voor iets zinnigs? De natuur is iets om je met hart en ziel voor in te zetten.”

Ze zal zich niet natuur-kundiger voordoen dan ze is. „Ik kan beter nieuwsgierig zijn dan net doen alsof ik alles weet. De kijker heeft veel meer aan mijn verwondering.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden