Een bezoek aan Ikea is echt een Zweedse relatietest

Een vrouw met haar aankopen in de Ikea in Moskou. Beeld AP
Een vrouw met haar aankopen in de Ikea in Moskou.Beeld AP

Het is geen mythe, naar Ikea gaan is echt slecht voor je relatie. Onderzoek van de Amerikaanse klinisch psycholoog Ramani Durvasula bevestigde haar vermoedens. Zowel een bezoek aan de winkel als het in elkaar worstelen van de aankopen blijken ware relatiebrekers.

Nienke Schipper

Stellen die bij haar in therapie waren klaagden opvallend vaak over ruzies die ontstonden terwijl ze aan het winkelen waren bij het meubelwarenhuis. De hoogleraar psychologie aan de universiteit van Los Angeles besloot te onderzoeken wat de invloed is van een bezoek aan de Ikea. Ze noemt de winkel 'letterlijk een kaart van de relatienachtmerrie'.

Verbouwingen zijn stressvol: uit onderzoek blijkt dat van de stellen die samen een verbouwing doen, 46 procent dit als frustrerend beschouwt en dat 12 procent een scheiding overweegt. Een zoektocht door het Ikea-meubeldoolhof kan daarbij katalyserend werken volgens Durvasula. "Op elke afdeling komen nieuwe frustraties boven", analyseert ze voor The Wall Street Journal. "In de voorbeeldkeuken wordt pijnlijk duidelijk wie er altijd het eten kookt en op de kinderafdeling wie er het meest voor de kinderen zorgt."

Bouwpakketstress
Het in elkaar knutselen van het bouwpakket blijkt nog meer stress op te leveren dan de aanschaf ervan. Consumentenonderzoeksbureau CivicScience onderzocht dat van de 7.000 volwassen proefpersonen 17 procent ruzie krijgt bij het bouwen van een meubelstuk, tegenover zes procent van de mensen die al ruzie maken in de winkel.

Inmiddels gebruikt therapeut Durvasula de Ikea als communicatieoefening. Koppels met een relatiecrisis krijgen de opdracht een groot meubelstuk te kopen en dat thuis in elkaar te zetten. De kleinere meubelstukken blijken nog wel te doen voor stellen onder stress, maar een complex wandmeubel als de Liatorp noemt ze 'een ware echtscheider'.

Verschillende maten van stress die Ikeameubels kunnen opleveren. Beeld Ikea
Verschillende maten van stress die Ikeameubels kunnen opleveren.Beeld Ikea

Handige tips
Ikea heeft 367 winkels in 47 landen en is zichzelf ook bewust van de stress die het koppels kan opleveren als ze komen winkelen, zegt woordvoerder Janice Simonsen. Ze werkte vijf jaar als meubeladviseur bij het bedrijf en stelde een lijst op met tips voor effectief winkelen. Voor de hand liggende zaken als 'bepaal je budget en hou je eraan' en 'bereid je voor met hulp van de catalogus of website', worden nog wel eens over het hoofd gezien.

"Stellen met communicatieproblemen lopen het grootste risico in de Ikea, maar geen stel is immuun", bevestigt huwelijksconsulent Jane Greer uit New York. "Ik heb koppels gezien die ruzie maakten over een bank die ze eigenlijk geen van beiden wilden. Onderliggend probleem is altijd de vraag: hoe belangrijk ben ik voor jou en hoe belangrijk is mijn geluk voor jou? Als dit zo belangrijk voor mij is, waarom is het dat dan niet voor jou?".

Op internet circuleren talloze haatverhalen over Ikea-ervaringen. Volgens publicist Courtney Frappier is Ikea eigenlijk Zweeds voor 'chagrijnig vriendje' en na haar Ikea-horrorervaring doopte ze haar Bjursta buffet om in 'Verschrikkelijk' en werd bijzettafel Bekant 'Dramatisch'.

Anti-paniektips
1) Besluit van te voren wat je wilt kopen en waar de prioriteiten liggen. Bepaal het budget en hou je er aan.
2) Bekijk van te voren de website of catalogus en kies samen een stijl die je bevalt.
3) Ga op een rustig tijdstip. Bijvoorkeur 's avonds op een doordeweekse dag.
4) Focus eerst op de belangrijkste dingen: bank, stoel, bed, wandmeubel. Onthoudt dat een kamer niet in één dag hoeft te worden gemeubileerd.
5) Plan een nieuw bezoek om te winkelen voor accessoires

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden