Eindexamen

Een bezoek aan de beurs maakte het vak management en organisatie meteen een stuk leuker

Jelle Bootsma, doet eindexamen management en organisatie voor de havo. Beeld rv
Jelle Bootsma, doet eindexamen management en organisatie voor de havo.Beeld rv

Jelle Bootsma (17) van het Arentheem College in Arnhem maakt vandaag het examen management en organisatie voor de havo. Hoe bereidt hij zich voor?

De terugblik

De eerste paar jaar vond Jelle Bootsma management en organisatie net boekhouden. "Je begon met balansjes opstellen, maar bij mij kwamen ze nooit in balans. Heel saai." Maar begin dit jaar kwam het naamloze vennootschap ter sprake: grote, beursgenoteerde bedrijven die aandelen op de markt hebben. Met zijn klasgenoten bezocht Jelle de beurs in Amsterdam. "Het vak werd meteen leuker."

Eigenlijk is Jelle zelf ook al een beetje een belegger. Zijn vader legde een klein startkapitaal in bij de bank - 'soms maar tien cent per aandeel' - en samen houden ze de koersen in de gaten. "Geld ga je er niet mee verdienen: het is vooral een beetje uittesten. Hoe werkt dat nou, die aandelen?"

Vooral de jaarlijkse terugblik is interessant, vindt Jelle. "Wat heb ik verdiend met mijn aandelen en obligaties, en hoeveel leverde mijn spaarrekening op? Het verschilt niet veel, maar de verschillende rentepercentages zijn interessant."

Toch blijft management en organisatie een lastig vak, zegt hij. Drie weken lang maakte hij elke dag opgaven: hij heeft er al drie oude examens opzitten. Vanochtend leest Jelle de stof nog even door om alles in zijn 'kortetermijngeheugen te stampen'.

Morgen heeft Jelle zijn laatste examen. Daarna heeft hij zichzelf een goed weekje vrij beloofd. "Even het mooie weer inhalen."

De vooruitblik

Maatschappijkunde hoort te gaan over wie we zijn en hoe we het met elkaar regelen in dit land, vindt Kim Putters, directeur van het Sociaal en Cultureel Planbureau. En daar geeft het vmbo-tl-examen echt uiting aan, zegt hij. "Het zijn de verhalen van de straat gekoppeld aan hoe ons recht, onze politiek en onze samenleving werken."

Leerlingen moeten niet alleen laten zien hoe onze samenleving technisch in elkaar zit, ook ethische vraagstukken over het huwelijk en homoseksualiteit komen naar voren. Belangrijk, vindt Putters. "Kun je hier homo zijn zonder te worden bedreigd? Het examen toetst of je iets weet over de manier waarop wij in Nederland samenleven."

In het examen worden actuele kwesties besproken, zoals een noodverordening tijdens een voetbalwedstrijd in Deventer. Dit laat zien hoe belangrijk het is dat leerlingen de krant lezen of nieuwssites volgen, zegt Putters.

Met dit examen worden leerlingen beloond die hard hebben gestudeerd, meent hij. "Hoe werkt de gemeenteraad, en wat doet de informateur tijdens de kabinetsformatie? Voor de leerlingen was het een lastige klus, want er zaten veel feitjes in. Met een voldoende laat je zien dat je echt iets van ons land en onze systemen begrepen hebt."

Een vraag uit het vmbo-tl-examen maatschappijkunde van woensdag

Vraag: Nederland is een constitutionele monarchie. Dat betekent onder andere dat Nederland een koning als staatshoofd heeft. Welk van de onderstaande uitspraken over de koning in Nederland is juist?

A De koning heeft samen met de ministers de ministeriële verantwoordelijkheid voor het overheidsbeleid.

B De koning is lid van de regering, maar de ministers zijn verantwoordelijk voor zijn daden en uitspraken.

C De koning mag de Grondwet overtreden, want hij is onschendbaar.

D Volgens de Grondwet benoemt de koning de ministers en deze zijn hem daarom verantwoording schuldig.

Antwoord: B

Hoeveel heeft u onthouden van het eindexamen? Test hier uw kennis.

En lees nog meer verhalen van eindexamenkandidaten in het eindexamen-dossier.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden