Een bewoner schreeuwt: Bouw een azc in de polder, pannekoek

Plan voor noodopvang van 400 vluchtelingen in Overvecht landt slecht bij omwonenden

"Vierhonderd mannen. Vierhonderd!" Diane van den Berg (54) staat samen met haar dochter en schoonzoon voor het Theater Stefanus. Daar was gisteren een informatieavond voor direct omwonenden van een geplande noodopvanglocatie in de Utrechtse wijk Overvecht. Vrijdag maakte het college bekend dat hier vanaf juni 2016 tot eind november 2018 maximaal vierhonderd vluchtelingen worden opgevangen. Van den Berg wijst naar haar blonde dochter. "Kan zij straks nog over straat?"

Naar binnen mag deze wijkbewoonster niet. Alleen bewoners die een uitnodiging hebben gehad mogen dat, en enkel op vertoon van een legitimatiebewijs. Die maatregel werd op het laatste moment ingevoerd door de gemeente 'naar aanleiding van signalen dat mogelijk ook anderen dan direct omwonenden naar de bewonersavond komen'.

De tweehonderd aanwezigen hebben maar één vraag: waarom hier? Waarom pal naast een school voor speciaal onderwijs? En waarom in een sociaal-economisch zwakke wijk met tal van problemen, waaronder werkloosheid, armoede en zorgen over de alFitrah-moskee (waar kinderen volgens berichtgeving van NRC wordt geleerd ongelovigen te verafschuwen). Ook komt volgend jaar de nieuwe prostitutiezone in de wijk. "We zitten hier nota bene in de Utrechtse Bijlmer", zegt Denny Oostveen (36). 'Afvalputje' is een woord dat veel valt.

Wethouder Kees Diepeveen wil eerst het collegebesluit toelichten, maar wordt voortdurend onderbroken door bewoners: "Moordenaar!", "Onze vrouwen zullen verkracht worden" en "Bouw toch een azc in de polder, pannekoek". Een oudere buurtbewoonster loopt huilend weg. Ze wil geïnformeerd worden, geen geschreeuw aanhoren.

Buiten is het bij vlagen onrustig. Een spandoek met 'Vluchtelingen welkom' zorgt voor een opstootje. Twee strijkers worden afgestoken en de politie drijft de menigte af en toe bijeen. Er komen, vooral na afloop, tientallen jongeren om te rellen. Een persoon wordt aangehouden voor belediging van een agent.

Nick (36) en Mariska (31) van Leusden zijn na afloop vooral teleurgesteld. "Op alle vragen werd gezegd 'wij begrijpen uw zorgen', maar ondertussen is het besluit vast al genomen. Politici beseffen niet dat het gewoon niet kan in deze wijk. Het is hier al zo'n chaos." Niet alleen buurtbewoners zetten vraagtekens bij de locatie. VVD-raadslid Judith Tielen zegt te vrezen dat noodopvang in Overvecht "het oplossen van de bestaande problematiek niet makkelijker maakt". Volgens haar zijn er betere locaties in Utrecht.

"Er is niet geselecteerd op wijk, maar op beschikbare locaties", reageert gemeentewoordvoerder Ingrid van der Aa. De wethouder houdt voet bij stuk: "Utrecht heeft gezegd een bijdrage te leveren aan de blijvende instroom."

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden