Een beste buur ben je niet in je eentje

De beste buur van Nederland is dit jaar Sonja Ivangean en ze woont in de Haagse Transvaalwijk. Sinds ze donderdagavond de titel kreeg wegens haar inzet voor de leefbaarheid in de “achterstandswijk” Transvaal, wordt ze platgebeld door kennissen en pers.

Eindeloos herhaalt ze dat ze de titel eigenlijk niet alléén verdient. “Natuurlijk kan ik het niet alleen, er is een grote groep vrijwilligers”. De Beste buur 1998 zet zich, met die vrijwilligers, in Transvaal al jaren in voor een leefbare omgeving.

Ze is de motor die altijd alles geregeld krijgt, tot bij de burgemeester aan toe. “Het is niet altijd even gemakkelijk omdat er veel criminaliteit is en er veel nationaliteiten in de Transvaal wonen. Veel mensen voelen zich niet verantwoordelijk voor de wijk”, zegt de Beste Buur.

De beste buurvrouw streeft onder andere naar een schonere straat en meer speelmogelijkheden voor kinderen. Ze is de initiator van diverse adoptieprogramma's. Mensen in de wijk kunnen een vuilnisbak of bloembak adopteren die ze dan moeten onderhouden.

Voor de kinderen is er het Haagsche-Hopjesproject. Een omgebouwde container doet dienst als speel'o'theek. Kinderen kunnen met een pasje speelgoed lenen uit de container. Om iets te lenen moeten ze punten verzamelen door iets voor de straat te doen, zoals het trottoir vegen of het straatmeubilair verven.

Ivangean kreeg bij haar titel een bedrag van 10 000 gulden voor het straatwerk en voor zichzelf een weekendarrangement in een bungalowpark en een kunstwerk. “Na mijn korte bungalowvakantie ga ik gewoon weer verder met mijn buurtwerk. Ik doe het niet om een prijsje te krijgen”, zegt Nederlands beste buur. Humanitas en de Nederlandse woningbouwverenigingen nomineerden de actieve buur met nog vier mensen in april voor de prijs. (ANP)

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden