Een berg te hoog voor Unesco

Er blijft die arme joden toch ook niets bespaard. Eerst werd hun God gestolen en nu ook nog hun heiligste plaats. Het is om mesjogge van te worden. Laten we beginnen met hun God. Ik schrijf God met een hoofdletter, want de joodse God heeft het gebracht tot dé God op aarde. Het monotheïsme betekende een enorme vooruitgang na de verwarrende janboel van het polytheïsme. Bovendien is het geloof in één God een belangrijke stap naar het geloof in géén God.

Nadat het christelijk geloof zich onder niet-joden had verspreid, mondde het uit in een veelvormige religie die zich de God en de Heilige Schriften van het jodendom toeëigende en zich tot haar plaatsvervanger uitriep. De kerkvader Justinus de Martelaar zou al in het jaar 140 in een dialoog met de joodse geleerde Trypho hebben gezegd: "Het staat in uw Schriften, of niet zozeer de uwe, maar de onze. Want wij geloven ze, maar u, hoewel u ze leest, begrijpt de geest ervan niet."

De dialoog is waarschijnlijk fictief, maar geeft de sfeer aardig weer.

De islam ging nog een stapje verder. Niet alleen werd de monotheïstische God van het jodendom overgenomen, Het Oude en het Nieuwe Testament werden als gecorrumpeerde teksten gedesavoueerd. Deze leer heet tahrif, Arabisch voor vervalsing, en is de islamitische tegenhanger van de christelijke vervangingstheologie.

Ondank is 's werelds loon. Joden hebben daarmee leren leven, al kwam dat vaak neer op sterven. Maar nu is de wereld misschien te ver gegaan.

De Unesco, een organisatie van de Verenigde Naties die vredesopbouw, interculturele dialoog en wetenschap zou moeten bevorderen, heeft het bestaan de relatie van het Joodse volk met de Tempelberg te negeren. Ze nam een resolutie aan die Israël bekritiseert voor de manier waarop het met islamitische heiligdommen in Jeruzalem en de Palestijnse Gebieden omgaat. In die resolutie, ingediend door zeven Arabische landen, wordt de Tempelberg alleen bij zijn Arabische naam, Haram al-Sharif, aangeduid. De Hebreeuwse naam, Har ha-Bajiet, wordt niet gebruikt. De Engelse naam, Temple Mount, trouwens ook niet.

Har ha-Bajiet betekent 'Berg van het Huis' en verwijst naar de joodse tempel die er heeft gestaan. Het is de heiligste plaats van het joodse geloof. Voor moslims is de Haram al-Sharif de op twee na heiligste plaats, na Mekka en Medina.

Dat de Hebreeuwse naam van de Tempelberg niet in de resolutie wordt genoemd en dus de duizenden jaren oude relatie van het Joodse volk met Jeruzalem wordt verzwegen, leidde in Israël tot een sluiten van de rijen zoals dat alleen in oorlogstijd gebeurt. De reactie van premier Benjamin Netanyahu was dan ook opmerkelijk laconiek. In een tweet vroeg hij zich af of Unesco ook de relatie tussen Batman en Robin of tussen rock en roll gaat ontkennen.

Israëls ambassadeur bij de Unesco was zelfs niet ontevreden tegenover The Times of Israel. Dat Israëlkritische landen als Frankrijk, India en Zweden zich van stemming hebben onthouden, beschouwt Carmel Shama-Hacohen als een diplomatiek succes. "Ik ben relatief tevreden. [...] We hadden het doel de steun van Frankrijk en onze Europese vrienden terug te winnen."

Geloof heet bergen te kunnen verzetten, maar het lijkt erop dat Unesco zich aan de Tempelberg heeft vertild.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden