Column

Een belangrijke, revolutionaire dag in de Tweede Kamer

"De zeer-zéér belangrijke, revolutionaire motie waar vandaag in de Tweede Kamer over zal worden gestemd, is ingediend door Dion Graus."Beeld ANP XTRA

Revolutionair! Dat is de juiste term voor wat er vandaag staat te gebeuren in de Tweede Kamer. En ja, het is, gezien de hugeness van het gebeuren zeker zeer opmerkelijk dat het ochtendjournaal er niet mee opende.

Want wat is er aan de hand? Wel, vandaag wordt deze motie in stemming gebracht: De Kamer verzoekt de regering zich blijvend en maximaal in te spannen om primaire levensbehoeften als zeer schaarse fosfaten uit dierlijke afvalstoffen te laten scheiden en op te slaan, en vraagt eenzelfde inspanning van de regering voor de inzet van concentraten als kunstmestvervanger.

Ik zie u nu fronsen. Is dat het? Ja. Dit is het. Dít is inderdaad revolutionair, op wereldniveau. Tot iets meer dan een jaar geleden was het geen politiek agendapunt: de terugwinning van fosfaat. Noch in Nederland, noch internationaal. En dat terwijl we al sinds 2008 weten dat een van de belangrijkste bronnen voor leven (in belang vergelijkbaar met water en zuurstof), namelijk fosfaat, opraakt en zeer waarschijnlijk nog op korte termijn ook (binnen nu en circa 100 jaar).

Steriliseren
Vorig jaar zomer maakte ik er een film over: 'Save Our Children'. Tijdens het maken ervan werd mij zó duidelijk wat de gevolgen zullen zijn van de groeiende overbevolking (we gaan in de komende 100 jaar naar ruim 11 miljard mensen) in combinatie met een fosfaattekort: de onmogelijkheid om voor al deze mensen genoeg voedsel te produceren, dat ik besloot de uiterste consequentie zowel te tonen als persoonlijk te aanvaarden. Ik liet mijzelf steriliseren, en dit werd het eindshot van mijn film.

Binnen zes dagen na de première werd het fosfaatprobleem voor het eerst besproken in de Tweede Kamer (wie nu nog durft te zeggen dat kunst geen maatschappelijke invloed kan uitoefenen, is niet goed bij zijn hoofd) en vandaag wordt er voor het eerst gestemd over dé motie.

Máár: probleempje. Het zou zomaar kunnen dat dit zeer-zéér belangrijke, revolutionaire voorstel niet door de Kamer komt. En nee, dat komt zeker niet door de inhoud.

Boycot
U herinnert het zich vast nog wel: Geert Wilders die in een zaaltje scandeerde 'Willen jullie meer of minder Marokkanen?!' Welnu, het niet geheel onbegrijpelijke gevolg was een PvdA die besloot de PVV niet meer te steunen. Te boycotten wegens racisme. En dus tegen elke motie te stemmen ingediend door deze partij.

De zeer-zéér belangrijke, revolutionaire motie waar vandaag in de Tweede Kamer over zal worden gestemd, is ingediend door Dion Graus. Inderdaad, van de PVV. En inderdaad, deze motie gaat dus niet gesteund worden door de PvdA. Het indienen van moties is sowieso niet meer van deze tijd en wanneer we iets belangrijks geregeld willen krijgen, dan doen we het wel op een andere manier. Zo luidt de stelling van de PvdA.

Politiek van vandaag is dus kennelijk niet alleen iets van de korte termijn geworden, maar gaat ook steeds minder over standpunten of idealen. Wat van belang is, is wie je vrienden zijn en hoe je wordt gezien. Tegen Marokkanen. Of tegen racisten.

Ik hoop van harte dat de PvdA-fractie zich vandaag nog bedenkt en het aandurft om revolutionair te stemmen voor een toekomst waarin er zoiets bestaat als voedselzekerheid. Voor ónze kinderen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden