Een beladen inventarislijst met commentaar van Armando

Pas in het najaar van 2013 gaat het Armando Museum weer open, in het landhuis Oud-Amelisweerd bij Utrecht. Maar het museum doet er alles aan om tot die tijd 'zichtbaar' te blijven.

Het Armando Museum was sinds 1998 gevestigd in de Elleboogkerk in Amersfoort. Na een grote brand in 2007, waarbij een deel van de collectie van Armando (1929) en werken van andere kunstenaars verloren gingen, exposeerde het museum op diverse locaties in Amersfoort. Het museum wilde graag in deze stad blijven, omdat Armando de Tweede Wereldoorlog, een belangrijk thema in zijn werk, vlakbij kamp Amersfoort meemaakte. Maar toen de gemeente moest bezuinigen op het museumbudget, sneuvelden de herbouwplannen voor het Armando Museum. De gemeente Utrecht bood het landhuis Oud-Amelisweerd aan, maar dat moet eerst nog verbouwd worden.

In afwachting van de heropening zal het museum in en rond Amelisweerd activiteiten organiseren. Het publiek kan via internet op de hoogte blijven, ook van nieuwe aanwinsten. Op een veiling kocht het Armando Museum dit werk uit 1980: Anmerkungen zur Vergangenheit, deel van een serie die Armando maakte van bladen uit een boekje, kaarten van Duitse landschappen en andere documenten die hij had gekocht op een rommelmarkt in Berlijn. De serie was begin jaren tachtig te zien in het Stedelijk Museum Amsterdam en het Van Abbe Museum in Eindhoven. Armando plakte de bladen en kaarten op papier en 'betekende' ze met zijn commentaar. Dit document behoorde vermoedelijk tot een inventarisoverzicht van een boerderij uit een rein-arisch gemaakt dorp. De dorpen waren deel van het nazi-project Generalplan Ost, om Duitse herenboeren te vestigen op etnisch gezuiverde landbouwgronden in Oost-Europa. Het museum wil de precieze achtergrond van dit document nog onderzoeken, en hoopt daarbij ook op de medewerking van het publiek. www.armandomuseum.nl

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden