Beeldende kunstNarrow House

Een beklemmend huis staat tussen de Delftse meesters in de Oude Kerk

Kunstwerk ‘Narrow House’ van de Oostenrijkse kunstenaar Erwin Wurm in Oude Kerk in Delft. Beeld Inge Van Mill
Kunstwerk ‘Narrow House’ van de Oostenrijkse kunstenaar Erwin Wurm in Oude Kerk in Delft.Beeld Inge Van Mill

Je zou de Oude Kerk in Delft het huis kunnen noemen van allerlei historische figuren, van Piet Hein tot Johannes Vermeer. De komende maanden staat er een nieuw, echt huis in de kerk: dat van de Oostenrijkse kunstenaar Erwin Wurm.

Van opzij lijkt het een gewoon Oostenrijks huis, zeven meter hoog, zestien meter lang, wat ongebruikelijk geparkeerd middenin de monumentale Oude Kerk in Delft. Het huis heeft een hoog donker puntdak, witgepleisterde muren, kleine ramen met opengeklapte luiken. Nog meer verwarring ontstaat als je het huis van de voorkant ziet: het is slechts 138 centimeter breed; het lijkt een wonder dat het blijft staan.

Ondanks die vreemde verhoudingen ontbreekt er niets. De ramen in het voorgeveltje zijn ongewoon smal en langgerekt, de luifels zijn hooguit tien centimeter breed met hebben een gewone hoogte.

Kunstwerk ‘Narrow House’ van de Oostenrijkse kunstenaar Erwin Wurm in Oude Kerk in Delft. Beeld Inge Van Mill
Kunstwerk ‘Narrow House’ van de Oostenrijkse kunstenaar Erwin Wurm in Oude Kerk in Delft.Beeld Inge Van Mill

Het huis is zelfs toegankelijk voor bezoekers, maximaal vier tegelijk kunnen er naar binnen, want je kunt elkaar niet overal passeren. Het is ingericht met uitgerekte meubels: een ligbad, een wasbak, een eettafel met onmogelijk langgerekte borden, een tweepersoonsbed van hooguit twintig centimeter breed, en twee dekbedjes waaronder alleen een bezemsteel warm blijft. Erboven een houten kruis, óók al zo langgerekt.

Het huisje heeft veel weg van een kermisattractie, alsof je het door een lachspiegel ziet. De verklaring van de kunstenaar voor de vervorming is minder vrolijk. Het huis, ‘Narrow House’ geheten, is in bijna alle opzichten een replica van het huis waarin kunstenaar Erwin Wurm (1954) is opgegroeid, in een dorpje in de buurt van Graz. Met de versmalling benadrukt hij hoe beklemmend hij vooral de aanwezigheid van zijn autoritaire vader ervoer. De meeste foto’s aan de muur in het huisje hangen in de lengte en zijn dus onveranderd, alleen eentje van de kleine Wurm en zijn vader is verstikkend smal.

Het huisje stond eerder al op de Biënnale van Venetië. Het is naar Delft gehaald ter gelegenheid van een tentoonstelling in het Prinsenhof van het werk van Pieter de Hooch, een tijdgenoot van Johannes Vermeer. Die zeventiende-eeuwse kunstenaar blonk uit in het schilderen van doorkijkjes met huiselijke tafereeltjes.

De Delftse expositieruimte 38CC wil laten zien dat ook hedendaagse kunstenaars het alledaagse in hun kunst gebruiken. programmeurs selecteerden 24 kunstenaars die onder de titel ‘Gewoon bijzonder’ expo­seren in en om het Prinsenhof en in Museum Paul Tetar van Elven.

De slaapkamer in ‘Narrow House’ van de Oostenrijkse kunstenaar Erwin Wurm in Oude Kerk in Delft. Beeld Inge Van Mill
De slaapkamer in ‘Narrow House’ van de Oostenrijkse kunstenaar Erwin Wurm in Oude Kerk in Delft.Beeld Inge Van Mill

Dat het huisje van Wurm naar Delft is gekomen, mag een klein wonder heten. 38CC kon de gebruikelijke vergoeding van Wurm onmogelijk bij elkaar krijgen, maar de kunstenaar voelt zich zo verwant met De Hooch, en hij vond de locatie in de kerk zo bijzonder, dat hij zijn medewerking ‘gratis’ toezegde. Ook de installatie van het huis was ingewikkeld. Het huis weegt 9000 kilo en moest volledig in elkaar worden gezet; een klus van tien dagen voor een team van tien mensen. Om de historische graven in de kerk te beschermen en het gewicht te verdelen is er drie kubieke meter zand onder het huisje gestort – net naast de grafsteen van Johannes Vermeer.

Het is voor het eerst en waarschijnlijk ook voor het laatst dat het huisje in Nederland is te zien. Na 16 februari, de laatste dag van de tentoonstelling, gaat het naar zijn nieuwe eigenaar in Philadelphia in de Verenigde Staten.

Meer informatie is te vinden op gewoon-bijzonder.com.

Lees ook:
Sculpturen van Kate Moss in bikini en gouden badkuipen: dat past wel bij een blingblingbuurt

Acteur Michiel Romeyn stelde dit jaar de beeldenroute ArtZuid in Amsterdam Zuid samen. “Ik hou van kunst die controversieel is.”  

Tussen haar billen een bezem

De Oostenrijkse kunstenaar Erwin Wurm maakt graag visuele grappen en grollen. Is zijn kunst alleen melig, of stiekem doodserieus?

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden