Een bekende in de Theems

Nieuwe 'Nicci French' meer karakterstudie en minder thriller

Schrijvers die zich aan een doorlopend verhaal wagen hebben een probleem. Deze week verscheen van Nicci French (het echtpaar Nicci Gerrard en Sean French) alweer het vijfde deel in de serie over Frieda Klein. Toch moeten de nieuwe lezers al die eerdere delen gewoon kunnen overslaan. French lost het op door vriend en vijand eerst iets te laten vertellen over de Londense psychotherapeute.

En let wel: lezers die Klein uit eerdere boeken kennen, staat een schok te wachten!

Er drijft een goede bekende in de Theems met een doorgesneden keel. De dode heeft Frieda's ziekenhuisbandje om zijn pols. Frieda's koele, nuchtere reactie op de gepleegde moord wekt argwaan bij de politie. Zelf denkt ze echter direct te weten wie de moordenaar is en gaat ondergronds om de dader te kunnen vinden.

De psychotherapeute ruilt haar stijlvolle kleding in voor een kort rokje en een schreeuwerig bloesje van de Primark. Ze laat haar haar kort knippen en duikt onder in Londense achterbuurten tussen kleurrijk beschreven illegalen en daklozen. Weg is het heerlijke huis met het schaaktafeltje en de tekenspullen. Ze wordt wakker in huizen met gewelddadige buurmannen en schimmel op de muur. Het vormt een aangename afwisseling in de serie.

Frieda blijkt in dit boek menselijker en kwetsbaarder dan in eerdere boeken. Haar emoties heeft ze minder goed in bedwang. Ze valt door de mand als ze zich uitgeeft voor een ander en dan wordt betrapt bij het doorzoeken van spullen. Vermomd neemt ze een baantje aan als kindermeisje en dwaalt nogal onhandig met de kleintjes door Londen. Ondertussen bespioneert ze haar werkgevers, een echtpaar dat goed bevriend was met het slachtoffer.

Maar haar theorie over de dader blijkt niet te kloppen en ook haar beeld van het slachtoffer vraagt bijstelling. Voor wie was hij eigenlijk zo bang? Dat was niets voor hem. Zelfs haar eigen vrienden houden een geheim voor haar verborgen.

Jammer is wel dat de schrijvers in dit deel meer belangstelling hebben voor het karakter van Frieda en dat van haar vrienden dan voor de plot. Die valt een beetje tegen.

'Denken aan vrijdag' is zeker met vaart geschreven, maar wie de dader is, wordt al vrij vroeg duidelijk. De overgebleven bladzijden lichten alvast een tip van de sluier op van het volgende deel van de serie: de zaterdag.

Nicci French: Denken aan vrijdag (Friday on my Mind) Vert. Caecile de Hoog en Noor Koch. Ambo Anthos; 368 blz, euro 19,99

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden