Een Beierse duikelaar

(\N) Beeld
(\N)

Hij is de grootste Duitse politicus van het moment. Met zijn 1 meter 95 torent Horst Seehofer op elke groepsfoto boven zijn collega’s uit. Bij hem vergeleken zijn Erwin Huber en Günther Beckstein, die hij zojuist is opgevolgd als respectievelijk partijvoorzitter van de CSU en als Beiers minister-president, ’pygmeeën’. En zo noemde hij ze ook in een boosaardige bui.

Een jaar geleden deed hij al een gooi naar de dubbelfunctie, maar toen hadden Huber en Beckstein de buit stiekem onder elkaar verdeeld. Waarom stelde hij zich eigenlijk nog kandidaat, vroeg het tweetal hem toen op de partijraad. Seehofer zette zijn gemeenste glimlach op en bromde van boven: „Omdat jullie het niet kunnen.” Binnen een jaar bewezen ze zijn gelijk.

Horst Seehofer treedt als voorzitter annex premier in illustere voetsporen. Zoveel samengebalde Beierse macht hadden voorheen alleen Franz Josef Strauss en Edmund Stoiber, die vanuit München vele jaren lang hun stempel drukten op de politiek van de Bondsrepubliek.

Bondskanselier Angela Merkel is terecht bevreesd voor Seehofer. Ze meende de grillige machtspoliticus veilig te hebben weggestopt op het ministerie van landbouw. Daar verveelde hij zich met kruimelzaken als bedorven vlees, stijgende melkprijzen en genetisch gemanipuleerde maïs. Hij voelde zich zwaar onderbelast.

Nu schuift hij aan bij CDU-voorzitter Merkel en SPD-voorzitter Müntefering in het centrale coalitieoverleg, waar de regeringsbesluiten worden voorgekookt. Hij heeft al aangekondigd flink dwars te zullen gaan liggen. De coalitie moet nog een jaar. Maar met Seehofer erbij is het de vraag of ze dat haalt.

De 59-jarige reus uit Ingolstadt geldt als onberekenbaar, eigengereid en ondoorgrondelijk. Rond zijn mond speelt altijd een glimlach, maar niemand weet of die vriendelijk of neerbuigend is bedoeld. Hij lijkt charmant, maar zijn charme is tegelijk een afweerschild. Het verbergt een berekenende geest, altijd uit op het eigen voordeel.

In veler ogen is hij een opportunist. Hij valt moeilijk te betrappen op rotsvaste politieke overtuigingen. Hij wisselt net zo makkelijk van opvatting als van overhemd. Als minister van landbouw sprak hij zich vóór genetische technieken in de landbouw uit. „Maar in Beieren ben ik er tegen”, zei hij tijdens de verkiezingscampagne aldaar.

Seehofer praat het volk graag naar de mond. De zoon van een vrachtwagenchauffeur heeft een feilloze neus voor wat de mensen willen horen. En hij kan het uitstekend verwoorden. Seehofer is een begenadigd redenaar in parlement en partij. Maar zijn grootste redenaarstalent ontplooit hij in de beroemde Beierse biertenten.

Je kunt hem een populist noemen. Maar dan eerder een linkse dan een rechtse.

Hij geldt als het sociale geweten van de christen-democraten. Daarin is hij soms zelfs principieel. Beroemd is zijn woede-uitbarsting toen de CDU onder leiding van Merkel besloot om iedereen, arm én rijk, evenveel voor de gezondheidszorg te laten betalen.

Dat was in 2004. Hij was vicevoorzitter van de CDU/CSU-fractie, die toen nog in de oppositie zat. Boos legde hij zijn functie neer. Het was een van de vele keren dat hij politiek dood leek. Maar Seehofer blijkt een duikelaar. Zodra hij omvalt, staat hij meteen weer op.

Dat deed hij ook toen de echte dood bij hem aanklopte. In 2002 lag hij drie weken op de intensive care vanwege een ontsteking aan een hartspier. Even later stond hij alweer glimlachend op het politieke toneel. In biertenten vertelt hij erover dat hij al in zijn kist lag en op de deksel klopte. Toen hebben ze de deksel maar weer opgetild.

Politiek dood leek hij ook nadat een jaar geleden bekend werd dat hij in Berlijn een buitenechtelijke relatie had. De 36-jarige medewerkster van de Bondsdag had zelfs een kind van hem. De boulevardpers smulde. Seehofer bleef er kalm onder. Na wekenlang rumoer maakte hij zijn besluit wereldkundig: ’Het gezin Seehofer blijft bij elkaar’.

Zijn minnares kreeg de bons en een ruimhartige bijdrage voor de gezamenlijke dochter. Hij houdt van alle vier zijn kinderen evenveel, verklaarde hij. De drie Ingolstadtse kinderen van zijn wettige echtgenote ziet hij al even weinig als zijn Berlijnse dochtertje. Voor een gezinsleven heeft de zelfverklaarde ’politieke junkie’ geen tijd.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden