Een beetje vent strijkt zijn eigen overhemd...

KIRSTEN VAN DEN HUL

Zondag is het weer zover: miljoenen moeders worden door hun dankbare kroost in het zonnetje gezet. Zelfgeknutselde fotolijstjes, tekeningen, ontbijt op bed, misschien zelfs een lekker luchtje voor de bofkonten. "Wat een verwennerij!", roepen die miljoenen moeders dan met een gelukzalige glimlach op hun gezicht. En miljoenen vaders glunderen van trots.

Als die moeders mazzel hebben, dan doen die vaders zondagavond na het eten ook nog de afwas. Maar dan houdt het heel gauw weer op. Want op maandag moeten de bedden weer verschoond, de broodtrommels gevuld, de boodschappen gedaan, de luiers verwisseld, de badkamervloer geschrobd. En dat, zo bleek onlangs maar weer eens uit onderzoek van het Verwey Jonker Instituut, is in Nederland anno 2015 nog steeds vrouwenwerk. Zij besteden met gemiddeld twintig uur per week meer dan twee keer zoveel tijd aan huishoudelijk werk en (mantel)zorgtaken dan mannen, die zich er met een lullige negen uur per week vanaf maken.

"Mijn man past vandaag op de kinderen", hoorde ik laatst een vrouw trots verkondigen aan haar vriendinnen. "Hij heeft sinds kort eens in de maand papadag." Ik moest op mijn tong bijten om me niet in het gesprek te mengen. Eens in de maand? Papadag? Dat woord alleen al. Een soort aflaat, alsof je je als vader de rest van de tijd afzijdig houdt.

Toch kon de trotse mama in kwestie rekenen op de bewondering van haar vriendinnen. "Wat goed van hem!", riep één van hen. "Wat heb je het toch getroffen!", verzuchtte de ander.

Het goede nieuws is: een groot deel van de Nederlandse papa's zou best meer willen zorgen. Het slechte nieuws is: ze doen het (nog) niet. Uit een recente peiling van vrouwenplatform Women Inc. bleek dat 20 procent van de mannen best een betere balans wil in de verdeling van zorg en werk, maar dat ze het lastig vinden om dit met hun werkgever te bespreken. Een minder-dan-mager betaald vaderschapsverlof van twee dagen helpt natuurlijk ook niet mee. Maar uit diezelfde peiling bleek nog iets interessants: maar liefst 63 procent van de vrouwen vindt zichzelf meer geschikt om zorgtaken op zich te nemen.

Kijk, en daar zit 'm volgens mij een groot deel van het probleem. Want vrouwen mogen dan wel zeggen dat ze het heerlijk vinden als hun man iets vaker zijn handen uit de mouwen steekt, als puntje bij paaltje komt, vinden veel dames het best lastig om die bedden, broodtrommels, boodschappen, luiers en badkamervloer toe te vertrouwen aan die onhandige kerels. Ja, natuurlijk ben je er beter in als je wekelijks 11 uur meer oefening krijgt dan hij. Dat is meer dan een volledige werkweek per maand, wat op jaarbasis al gauw neerkomt op een dikke 570 uur. Dus vind je het gek dat hij minder handig is dan jij?

Tot nu toe richtten de meeste campagnes zich op de te emanciperen man. U weet wel, 'Wie is toch die man die op zondag altijd het vlees komt snijden?' Of, iets langer geleden, 'Een beetje vent strijkt zijn eigen overhemd'. Misschien wordt het zo langzamerhand tijd daar nog een zin aan toe te voegen: '... en een beetje vrouw laat hem'. Niet alleen op Moederdag.

undefined

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden