Interview

Een beetje tuinieren en een beetje bekvechten

Arjan Ederveen en Jack Wouterse staan met de buitenvoorstelling 'Walden' op het Theaterfestival Oerol. Beeld Ro theater
Arjan Ederveen en Jack Wouterse staan met de buitenvoorstelling 'Walden' op het Theaterfestival Oerol.Beeld Ro theater

Jack Wouterse en Arjan Ederveen staan de komende dagen op Oerol met de voorstelling 'Walden', waarin ze twee tuinierende en aftakelende broers spelen.

Voor Wouterse is 'Walden', gemaakt bij het Ro Theater onder regie van Alize Zandwijk, de eerste keer dat hij écht buitentheater maakt.

Vertel, wat ga je komende week precies doen op Terschelling?
"Middenin de natuur spelen Arjan en ik twee broers die langzaam ouder worden en aftakelen. Het is zowel hilarisch, als nogal tragisch. Wij tuinieren in de voorstelling, en dat is een beetje metafoor voor de cyclus van leven. Dat gaat ook maar door en door. In het stuk is Arjan de tuinier, ik kijk toe. Een beetje tuinieren, een beetje bekvechten, ondertussen houden we veel van elkaar. En we nemen afscheid. Arjan en ik zijn al op leeftijd, in het stuk zijn we nog een stukje ouder."

Oerol
Vandaag gaat Oerol van start, het theaterfestival van Terschelling dat zich in de vrije natuur afspeelt. Trouw interviewde onlangs Joop Mulder, 'Mr. Oerol'. "Oerol heeft altijd het landschap als uitgangspunt gehad, omdat het landschap heel bepalend is voor de identiteit van de mensen die er wonen."

Is 'Walden' speciaal voor Oerol geschreven?
"We hebben het in Rotterdam voorbereid, maar de afgelopen twee weken hier afgemaakt. Want de omgeving waarin we spelen heeft eigenlijk de hoofdrol. Het heet hier De Kom, en het is ook een kom, een soort natuurlijk amfitheater, in een duingebied. De mensen zitten op bankjes en boomstronkjes. Heel idyllisch. De decorbouwers en lichtechnici van het Ro Theater moesten allemaal in de natuur werken. Het is een geheel geworden van, ja, van sprookjesachtige allure."

"We hebben heel hard gewerkt en veel ruzie gemaakt om verder te komen, en we zitten net weer in de fase dat we van elkaar houden. Vrijdag hebben we de première gehad, het dreigt nu de goede kant op te gaan."

Wat maakt Oerol zo bijzonder?
"Toch die geweldige locaties. Toneelgroep Oostpool staat hier met een voorstelling over de oorlog, waarin militairen rondrennen. Het feit dat dat in de duinen speelt gaat zo'n zwarte theaterdoos toch echt te boven. Het eiland als decor geeft theater een heel andere waarde. Als het waait, moet je harder praten, de vloeren zijn niet recht, dat maakt theatermaken hier helemaal anders. Ik pleit er ook voor om dit stuk straks in het Kralingse Bos op te voeren."

Tuinier je zelf eigenlijk?
"Nou, mijn vrouw heeft groene vingers, maar ik ben meer genieter dan doener. Ik vind het heerlijk om buiten te zitten, met een kopje thee, tussen de vogeltjes."

De opening van Theaterfestival Oerol. Beeld anp
De opening van Theaterfestival Oerol.Beeld anp
Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden