Een beetje sneeuw en Madrid is een chaos

Eén sneeuwbui in Spanje en je weet weer dat premier José Maria Aznar liegt dat-ie barst als hij zegt dat hij in een modern land woont. De sneeuw reikte 's ochtends tot tien centimeter. De uitbaatster van het plaatselijke kruidenierswinkeltje wist niet meer hoe ze het had. ,,In twintig jaar is er niet zo veel sneeuw gevallen'', zei ze opgewonden. Brood was er dan ook niet.

Henk Boom

Er was die ochtend meer niet wat er anders wel is. Geen kranten want de dertig kilometer autoweg die Madrid scheidt van enkele dorpen in de omgeving, was afgesloten voor alle verkeer. De elektriciteit was uitgevallen. De telefoon deed het niet meer. Het gsm-net was uren lang overbelast. En buiten leek het net Oostenrijk. Prachtig.

Toen de balans was opgemaakt, bleek dat dertig dorpen in de buurt van Madrid geen stroom hadden, dat drie snelwegen en dertig regionale wegen waren afgesloten, dat meer dan 100000 mensen geen verwarming meer hadden in hun huizen, dat tientallen scholen de deuren gesloten hadden en dat het openbaar vervoer totaal was ontwricht.

Bovendien was de Ulmos Minor, de dertien meter hoge olm van het dorp Rascafria bezweken onder de sneeuwlast. Madrid verloor daarmee de beroemdste leugenboom uit de regio. Menigeen huilde.

Het regende die dag klachten en schande. ,,Hoe is het mogelijk dat met één sneeuwbui alle voorzieningen uitvallen in de directe omgeving van de hoofdstad van een land dat zich modern noemt'', vroeg men zich af op straat, op de radio en in de hoofdcommentaren in de kranten van de volgende dag.

,,De regering krijgt altijd de schuld, als het regent en als het niet regent'', mopperde regeringswoordvoerder Josep Pique.

Zeker is zeker, ditmaal had de schuld niet bij het Spaanse KNMI gelegen. De meteorologische dienst had 48 uur van tevoren al gewaarschuwd dat er veel sneeuw zou vallen.

Conclusie? Niemand neemt de weersvoorspellingen serieus. De forensen niet, zij trokken er 's ochtend massaal op uit in de traditionele ochtendspits, ook al kwamen ze niet ver.

En de autoriteiten hadden zich ook al niets van de voorspellingen aangetrokken; de sneeuwschuivers en strooiwagens waren niet of te laat ingezet. Zoals de regeringswoordvoerder opmerkte: ,,Het materiaal kan niet overal tegelijkertijd op dezelfde plaats zijn''. Een metafoor voor chaos op z'n Spaans.

En daarmee waren de meteorologische perikelen nog niet ten einde. Elders in Spanje vielen op acht verschillende plaatsen -onaangekondigd door het KNMI- ijsblokken van maar liefst vier kilo uit de lucht. Afkomstig van een vliegtuig? Of buitenaardse ijsjes van een onbekende komeet? Het onderzoek duurt voort.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden