Een beetje respect voor de zon, alsjeblieft

Waarom bestaan er geen ambitieuze doelstellingen voor zonne-energie? De zon verschaft de aarde in een uur meer energie dan mensen in een jaar gebruiken.

U kent ’m wel: de reclame van die jongen die, nadat hij de laaghangende zon heeft uitgescholden, van zijn rij-instructeur zijn excuses moet aanbieden. En terecht! Eerbied voor onze ultieme energiebron is gepast. Professor Nocera van het gerenommeerde Massachusetts Institute fot Technology zei het zo: de zon giet in een uur meer energie uit over de aarde dan mensen gebruiken in een jaar.

Waarom bestaan er geen ambitieuzere doelstellingen voor zonnetechnologie? We vliegen naar Mars en verder, investeren miljarden in wapentechnologie, maar weten niet hoe we maar een procent van de beschikbare zonne-energie kunnen gebruiken. Terwijl verbranding van ’oude zonne-energie’ (opgeslagen in aardolie) de sfeer danig verpest. Als de Aarde een BV was, zou de directie op staande voet zijn ontslagen.

Nu de klimaatcrisis zich aandient, toont de mens inventiviteit. Soms met plantjes als algen, die slim zonne-energie opslaan, een andere keer met zonnetechnologie gebaseerd op natuurlijke fotosynthese. Soms gaat het mis, zoals bij de eerste biobrandstofplantages. Een mislukt proefproject, gesteund door de controversiële Europese doelstelling van 10procent bijmenging van biobrandstoffen in benzine en dieselolie in 2020.

Europese beleidsmakers wijzen op de groei van China en India bij ontbossing en voedselcrisis maar zolang de Europese doelstelling gehandhaafd blijft, verwijt de pot de ketel dat ’ie zwart ziet.

Donderdag publiceerde de Voedselorganisatie van de Verenigde Naties het rapport Soaring food prices, dat deze week in Rome wordt besproken tijdens een VN-top. Daarin staat dat de groeiende vraag naar landbouwgrond voor biobrandstof een belangrijke rol speelt bij de stijgende voedselprijzen. Het rapport dringt aan op herziening van bestaand beleid dat biobrandstoffen stimuleert en doelt ook op de Europese doelstelling.

Eerder dit jaar uitte het Milieu- en Natuurplanbureau forse kritiek op de biobrandstofdoelstelling. Het adviesorgaan van de overheid wees op de hoge uitstoot van broeikasgassen om verlies van biodiversiteit te voorkomen, veel kunstmest wordt gebruikt voor meer product op minder land. Zij zien hybride en elektrische auto’s als duurzamer oplossing en roepen op tot grootschalige investering in deze markt.

Steeds meer politici, ook Europarlementslid Dorette Corbey, horen deze berichten en beseffen dat onaangepast houden van de biobrandstofdoelstelling geen optie is. Zij worden geconfronteerd met een stevige lobby van oliebedrijven. Want als de wereld massaal voor elektrische auto’s gaat, verkopen zij veel minder olie dan als 10procent biobrandstofbijmenging verplicht is (waarbij in 2020 nog altijd 90% fossiele brandstof zou worden gebruikt).

Ook partijgenoten van Corbey pleiten voor vasthouden aan de doelstelling, zoals Kamerlid Samsom, een intelligente, gedreven politicus. Hij wil geen reductie van CO2-emissie maar lijkt met het kind het vervuilde badwater te willen houden door hardnekkig vast te houden aan de huidige doelstelling voor biobrandstoffen.

Minister Cramer, ook partijgenoot van Corbey, is gepassioneerd pleitbezorgster van duurzaamheidscriteria voor biobrandstoffen. Probleem is dat die criteria nog niet worden gehanteerd, terwijl de markt al jaren reageert op de Europese doelstelling. Het beleidsinstrument is te vroeg en te ongenuanceerd, zonder aan te geven welke biobrandstoffen wel en niet mogen worden bijgemengd.

De ambitie over het klimaatbeleid van Cramer en Samsom is lovenswaardig maar de koers moet bijgesteld om het doel te bereiken. Waarom geen herziening van de biobrandstofdoelstelling combineren met een ambitieuze doelstelling op zonnetechnologie? Dan kun je netto op minder CO2-uitstoot uitkomen.

Een Europese doelstelling op zonnetechnologie dient ook de economie. Nederland zou hierover een internationale bijeenkomst kunnen organiseren met Frankrijk, vanaf 1juli voorzitter van de EU. Ook Sarkozy realiseert zich hoe interessant grootschalige investering in zonnetechnologie is. Of mogen ook hier China en India ons voorbijsnellen?

Duurzame economie vraagt een integrale benadering van klimaat en biodiversiteit, om efficiënte vermindering van CO2-uitstoot, die niet ten koste gaat van natuur en voedselvoorziening. Natuurlijk, voorlopig combineren we verschillende energiebronnen, maar hoe dichter bij de bron we energie leren aftappen, hoe efficiënter. En onze bron is de zon!

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden